Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a anunţat, marţi, finalizarea anchetei în cazul unei grupări care a provocat o pagubă de aproape 280.000 euro prin uzurpare de calităţi oficiale şi fals în înscrisuri oficiale.

Este vorba de celebrul caz al escroacei Daniela Moca, individa care, având un birou într-o încăpere a Baroului Bihor din incinta Tribunalului Bihor, unde presta diverse servicii de copiere şi redactare documente pentru avocaţi, s-a dat drept executor judecătoresc şi a organizat licitaţii unde a scos la mezat apartamente, terenuri şi maşini ale unor proprietari executaţi silit, bunuri care sunt înscrise în registrul electronic de publicitate al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti.

În rechizitoriul întocmit în acest caz, procurorii au reţinut că, în perioada 2013 - iulie 2015, Moca a indus în eroare mai multe persoane, în faţa cărora s-a prezentat drept executor judecătoresc şi le-a cerut diverse sume de bani, în schimbul cărora le-a promis că vor dobândi imobile scoase la licitaţie.

Pentru a duce la bun sfârşit escrocheriile, Moca s-a folosit de acte falsificate, a uzurpat uneori calitatea oficială de executor judecătoresc şi a antrenat în activitatea infracţională şi alte persoane, trimise acum în judecată alături de ea - Alexandru Prodan, Zaharia Zoltan Prodan şi Patrice Sebastian Brânzaş şi Rozica Lucica Pantea, cea din urmă funcţionară la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor.

"Inculpata Pantea a pretins şi a primit pentru sine sume între 200-1.000 lei sau între 100-300 de euro pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, mai precis, pentru falsificarea unor înscrisuri oficiale, fapte prin care a înlesnit şi a ajutat la inducerea în eroare a persoanelor vătămate", se precizează în comunicatul procurorilor.

În acelaşi dosar, anchetatorii au început urmărirea penală şi faţă de doi patroni ai unei firme orădene, suspectaţi că au folosit aproximativ 150.000 euro proveniţi din infracţiunile comise de Moca, la achiziţionarea mai multor bunuri imobile.

În absenţa unor probe clare împotriva lor, acuzaţiile faţă de cei doi au fost retrase. În schimb, "constatându-se existenţa unui patrimoniu a cărei sursă de provenienţă nu a fost fiscalizată, s-a dispus sesizarea ANAF Bucureşti - Direcţia de verificări fiscale, în vederea efectuării activităţilor specifice instituţiei".

Acuzaţiile aduse Danielei Moca şi complicilor ei sunt de înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, în diferite forme de participaţie penală..

Fabuloasa escrocherie a provocat o pagubă de 279.103 euro, adică aproape 1 milion de lei, nici până azi recuperată. Printre păcăliţi se numără mici fermieri, întreprinzători, ba chiar şi un poliţist de frontieră.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe proprietăţile funcţionare OCOT, Rozica Pantea, până la concurenţa sumei de 107.000 euro, respectiv 1.750 euro şi 2.300 lei. Inculpaţii Moca Daniela Ecaterina, Brânzaş Patrice, Prodan Alexandru şi Prodan Zaharia nu deţin în proprietate bunuri mobile sau imobile, astfel că nu au putut fi luate măsuri asiguratorii.

Ancheta a fost realizată cu participarea unor ofiţeri ai Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Bihor - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, şi suportul tehnic şi informativ al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.

Citiţi amănunte despre escrocheria demnă de un scenariu de film în articolul: "Ţepe de-a Moca: În doar doi ani, orădeanca Daniela Moca a strâns aproape 1 milion de lei din escrocherii