Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, în cazul celor opt opt escroci de la casele de schimb valutar Exchange - doi cetăţeni bulgari şi şase români - trimişi în judecată în august 2011 de procurorii DIICOT Oradea pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Este vorba despre administratorii şi angajaţii caselor de schimb valutar Exchange, acuzaţi că au înşelat  232 de persoane cu aproape 300.000 lei, determinându-le să îşi vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă.

Cazul, prezentat pe larg în trecut de BIHOREANUL, a fost anchetat de procurori şi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), care au stabilit că reprezentanţii firmei afişau panouri ce conţineau un volum mare de informaţii referitoare la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comisionul practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote, iar informaţia principală, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta, era afişată în partea dreaptă jos, cu corpuri mici de litere, greu vizibile.

În acest fel, clienţii erau înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat, deoarece, odată predată, valuta nu mai era returnată de către repezentanţii casei de schimb valutar.

Anul trecut, Tribunalul Bihor a dispus pedepse aspre pentru cei implicaţi în escrocherie. Cei doi cetăţeni bulgari, Todor Filipov Filev şi Pavel Dimitrov Nicolov, care erau "creierii" afacerii, au fost condamnaţi la câte 13 ani de închisoare, iar după executarea pedepsei urmau să fie expulzaţi din România.

Totodată, instanţa a decis ca administratorul firmei, Raluca Adina Pantea, să execute 11 ani de închisoare cu executare în penitenciar, la fel ca şi patru dintre casieriţe: Geanina Gabriela Pantea, care a încasat 5 ani de închisoare, Monica Gladis Iaroş şi Angela Oros, condamnate la câte 4 ani şi 6 luni de închisoare, respectiv Anita Dărăban, care a încasat 3 ani de închisoare. Mai ieftin a scăpat Corina Boicu, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe 5 ani.

Tribunalul Bihor a dispus, de asemenea, ca cei opt inculpaţi să plătească solidar paguba creată clienţilor, în sumă de 292.677 lei.

Sentinţa nu a fost, însă, definitivă, iar procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde, după un an de dezbateri, judecătorii au menţinut pedepsele cu închisoare doar pentru cei doi cetăţeni bulgari şi pentru administratorul firmei. Însă şi acestea au fost mult reduse.

Astfel, în loc de 13 ani de închisoare, Todor Filipov Filev şi Pavel Dimitrov Nicolov au de executat doar câte 4 ani, Curtea de Apel înlăturând şi dispoziţia Tribunalului privitoare la expulzarea lor după executarea pedepselor.

În cazul administratorului Raluca Adina Pantea, pedeapsa a fost redusă de la 11 ani la 3 ani de închisoare cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au scăpat de închisoare. Casieriţa Geanina Gabriela Pantea, condamnată iniţial la 5 ani după gratii, acum a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 8 ani.

La fel şi celelalte casieriţe - Monica Gladis Iaroş, Angela Oros respectiv Anita Dărăban - au primit acum câte 3 ani închisoare, pedepse suspendate sub supraveghere pe un termen de încercare de 6 ani (Iaroş) şi 7 ani (Oros) şi 5 ani (Dărăban).

În cazul Corinei Boicu, Curtea de Apel a menţinut pedeapsa iniţială, de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani.

Instanţa a constatat, totodată, că victimele escrocilor au renunţat la pretenţiile civile, motiv pentru care a înlăturat, dispoziţia Tribunalului potrivit căreia cei opt inculpaţi erau obligaţi să achite paguba creată clienţilor, în sumă de 292.677 lei.

Hotărârea Curţii de Apel Oradea este definitivă.