Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu a anunţat, marţi, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurorii DIICOT din Oradea au finalizat ancheta într-un dosar privind înşelăciuni prin case de schimb valutar, din cele 20 persoane cercetate, 4 români şi 4 bulgari fiind trimişi în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Inculpaţii sunt acuzaţi că, în perioada 2006 - 2009, au elaborat o strategie de afişare a cursului de schimb valutar practicat de firma respectivă, menită să inducă în eroare clienţii şi, prin amăgire, să îi determine să vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii BCCO Oradea, au fost identificate cinci modalităţi frauduloase de afişare incorectă a informaţiilor de schimb valutar, prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare Euro schimbat.

Astfel, la fiecare din respectivele case de schimb valutar din Oradea au fost amplasate atât în exterior, cât şi în interior, pe acelaşi suport, şi la o distanţă de 2 - 3 cm, câte două panouri care conţineau un volum mare de informaţii referitoare la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comisionul practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote uzate etc., pentru a înşela clientul neavizat sau grăbit cu privire la informaţia principală de interes pentru acesta, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta. Cursurile reale de schimb practicate de societate, erau afişate în partea dreaptă jos a panourilor, cu corpuri mici de litere, greu vizibile.

"Strategia a fost elaborată de patronii societăţii, patru cetăţeni bulgari, care ulterior i-au atras şi pe cei 16 angajaţi de la cele cinci case de schimb valutar deţinute de societate în Oradea. Aceştia au fost instruiţi cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi", a explicat inspectorul principal Alina Dinu.

Potrivit ofiţerului, în total, în perioada noiembrie 2006 - octombrie 2009 reprezentanţii firmei de schimb valutar au înşelat 232 de persoane, prejudiciul total în cauză fiind de 292.677,8 lei.

"În urma demersurilor făcute de poliţiştii orădeni la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în cursul anului 2009 a fost emis un ordin care a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010 şi care reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri, precum şi faptul că, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

În urma anchetei, opt persoane, 4 cetăţeni bulgari şi 4 români, au fost trimişi în judecată şi riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani. Alţi opt români, angajaţi ai caselor de schimb, au fost sancţionaţi administrativ.