Coaliţia pentru Familie, promotorul referendumului pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 noiembrie, a recunoscut duminică după-amiază eşecul scrutinului şi a reclamat "un boicot generalizat" din partea tuturor partidelor în frunte cu PSD.

"Un boicot generalizat"

Potrivit unui comunicat emis duminică după-amiază de Comitetul de Iniţiativă pentru promovarea modificării Constituţiei în sensul definirii mai exacte a familiei drept "uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie", vina pentru eşecul referendumului revine exclusiv partidele politice.

"Comitetul de Iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind revizuirea art. 48 alin. (1) din Constituţia României, analizând datele existente până la acest moment pentru fiecare judeţ, precum şi informaţiile comunicate de cetăţenii implicaţi în susţinerea acestui demers, semnalăm evidenţa dovedită a faptului că ne aflăm în faţa unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire a Constituţiei României, ce face obiectul prezentului Referendum", se menţionează în comunicat.

Organizare superficială şi neprofesionistă

Coaliţia pentru Familie a ţinut să se delimiteze de PSD şi liderul său Liviu Dragnea şi a acuzat maniera "superficială şi neprofesionistă" de organizare a scrutinului.

"Pentru toţi cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluţia din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat şi al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii ţări de către PSD, falsitatea acestor afirmaţii. Acesta este dovedit şi prin maniera superficială şi neprofesionistă în care Referendumul a fost organizat, astfel încât nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc", acuză CpF.

Politicieni ipocriţi

Potrivit iniţiatorilor consultării publice, vina pentru eşecul referendumului o poartă toate partidele politice. "Toate îndemnurile la vot ale bisericilor şi cultelor creştine din România sunt boicotate de partidele politice, în ciuda declaraţiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora. Campania masivă de dezinformare a întregului corp electoral român este dusă şi astăzi, prin vectori politici, administrativi şi mediatici, aflaţi sub influenţa partidelor politice", se menţionează în comunicat.

CpF a reclamat că este "evidentă pentru toată lumea falsitatea declaraţiilor publice ale liderilor în raport cu modul în care partidele au acţionat în realitate" şi a cerut încetarea boicotului. "Facem un ultim apel să înceteze imediat acest boicot politic generalizat la nivelul întregii ţări, pentru că el este îndreptat direct şi în primul rând împotriva creştinilor din România", a transmis Comitetul de iniţiativă.

Doar 15,12% prezenţă la urne

După aproape două zile de scrutin până duminică la ora 16 s-au prezentat la urne doar 15,21  dintre românii înscrişi în listele electorale faţă de pragul minim de 30% ceea ce reduce la minim şansele ca scrutinul să fie validat în condiţiile în care urnele se vor închide la ora 21.

Potrivit datelor furizate de Biroul Electoral Central judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot au fost Suceva (23%), Dâmboviţa (21,46%) şi Bihor (21,39%).

În Bihor şi-a exprimat opţiunea prin vot 107.670 de cetăţeni faţă de 503.139 alegători înscrişi pe listele electorale permanente.

Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat la Secţia de votare 551 din Băile Felix, unde şi-au exprimat opţiunea 924 de votanţi, din care 753 au fost turişti trecuţi pe listele suplimentare iar cea mai mică prezenţă, de numai 2,44% s-a înregistrat în satul Cubulcuţ, alocat oraşului Săcuieni, unde au votat doar 17 din cei 696 localnici înscrişi în listele permanente.

Judeţele cu cea mai mică prezenţă la urne au fost Covasna (6,47%), Harghita (8,36%), Tulcea (10,86%) şi Satu Mare (11%).

UPDATE: 

Potrivit BEC, la ora 19, la nivel național prezența era de 18,87 %. Pe locul 1 în țară s-a clasat județul Suceava, cu 28,79%, pe 2  - Dâmbovița, cu 26,85%, iar pe locul 3 e județul Bihor, cu 26,67%.