O înregistrare video postată pe TikTok şi mai multe fotografii făcute publice pe Facebook, în care un grup de tineri apar în timp ce pescuiesc raci de ponoare pe Valea Iadei, în satul de vacanţă de la Coada Lacului, i-au alertat pe comisarii Gărzii de Mediu Bihor. 

Filmuleţul a fost realizat la sfârşitul săptămânii trecute şi postat, luni, pe TikTok, chiar de unul dintre "pescari". În comentarii acesta explica faptul că a pescuit cu piept de pui şi își anunţa un prieten interesat să participe la o nouă partidă că se va întoarce în zonă şi în zilele următoare.

Acelaşi tânăr s-a lăudat apoi şi pe Facebook, făcând publice fotografii din timpul unei partide de pescuit, dar şi în timp ce prăjea crustaceele pe grătar.

"Din înregistrare se vede că este vorba despre raci de ponoare, care sunt crustacee protejate. Vom face verificări şi vom înainta Poliţiei Bihor o sesizare penală împotriva autorilor", a declarat BIHOREANULUI şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Potrivit sursei citate, racul de ponoare este specie protejată prin Directiva Habitate a Uniunii Europene, dar și prin alte convenții internaționale la care România a aderat. Capturarea acestuia constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare între 3 luni şi 1 an sau cu amendă penală.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!