Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a lansat a doua ediție a Ghidului Asiguratului, pentru a crește gradul de cunoaștere a serviciilor oferite în cadrul sistemului asigurărilor de sănătate și a modului în care funcționează acest sistem.

Pentru asigurați și neasigurați

După prima ediție, care a apărut în a doua jumătate a anului 2020, cea de-a doua a fost lansată de CNAS luni, 4 martie, Ghidul fiind publicat pe site-ul Casei naționale, cât și pe cele ale Caselor județene, inclusiv, firește, pe cel al CAS Bihor.

„Considerăm că este o carte de căpătâi atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru persoanele neasigurate, cuprinzând toate informațiile necesare cu privire la drepturile asiguraților, la serviciile medicale la care aceștia au acces în baza asigurării de sănătate, iar persoanele neasigurate pot afla care sunt serviciile medicale la care au acces și în ce condiții”, a declarat BIHOREANULUI directorul general al CJAS Bihor.

„Actuala ediție a Ghidului asiguratului era necesară, la peste doi ani de la apariția primei ediții, în condițiile în care în acest răstimp pachetele de servicii pentru persoanele asigurate și neasigurate s-au lărgit considerabil. Totodată, în redactarea acestei ediții s-a ținut cont de propunerile și recomandările primite de CNAS după parcurgerea ediției precedente a ghidului”, se arată pe site-ul CNAS.

„Ghidul asiguratului este un instrument menit să sintetizeze, într-un mod ușor de înțeles, principalele prevederi ale vastei legislații din domeniu, care inevitabil este scrisă într-un limbaj al terminologiei de specialitate, medicală și juridică. Iar a fi asigurat îţi dă drepturi, dar îţi dă şi obligaţii. Dreptul la serviciul medical înseamnă şi obligaţia de a avea grijă de propria sănătate nu doar când te simți bolnav, de a trece pe la medicul tău de familie în scop preventiv”, a transmis preşedintele CNAS, dr. Valeria Herdea.

Un ghid practic

Întins pe 52 de pagini, dar formulat de o manieră ușor de înțeles, Ghidul Asiguratului are el însuși un „ghid” de parcurgere, definește pachetele de servicii pentru asigurați și explică importanța cardului de sănătate.

De asemenea, Ghidul Asiguratului oferă informații despre domeniile de asistență medicală, de la medicul de familie la medicul specialist, analize de laborator, asistența spitalicească, serviciile de recuperare medicală, consultațiile de urgență și tratamentele la domiciliu, medicamentele și dispozitivele medicale compensate.

Ghidul furnizează, de asemenea, informații utile pentru femeia însărcinată, programele naționale de sănătate, concediile medicale și rambursarea cheltuielilor medicale în alte țări pentru cetățenii români care au calitatea de asigurat CAS.

Nu în ultimul rând, Ghidul prezintă și informații pentru ca orice persoană care îl parcurge să înțeleagă modalitatea de funcționare a sistemului asigurărilor de sănătate și sursele de finanțare a acestuia, despre rolul Ministerului Sănătății și CNAS și Caselor județene de sănătate, o secțiune fiind dedicată drepturilor și obligațiilor persoanelor asigurate.

„Lansarea noii ediții a Ghidului asiguratului este primul pas al unei campanii de informare publică despre drepturile și obligațiile asiguraților, ce se va desfășura pe parcursul următoarelor luni”, precizează conducerea CNAS.

Ghidul Asiguratului poate fi consultat mai jos.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!