Incredibil, dar într-o universitate unde doi din trei rectori sunt puşcăriabili şi puşi să restituie statului 25 de milioane de euro, există o Comisie de Etică, care a decis că Gavril Grebenişan, managerul de la Maternitate şi totodată profesor la inginerie, a adus prejudicii grave Sorbonicii de pe malul Peţei. De fapt, nu e decât o răzbunare a rectorului Cornel Antal, supărat că i-au fost supăraţi soţia, prietenii şi şogorii.

Din Comisia de Etică fac parte trei dascăli şi patru studenţi, iar şef este un lector, Cioară. Dar această componenţă mai poate fi îmbunătăţită. Ar putea fi cooptaţi încă trei-patru studenţi extraşi dintre halbele de bere de la bufetul Oituz, instalatorul de la căminul de fete şi portarul care pe vremea Unchiului semna diplomele pentru vameşi şi miliţieni.

S-ar putea ca Grebenişan să aibă bubele lui. Dar e ciudat ca el să fie scos vinovat pentru imaginea deplorabilă a Sorbonicii, câtă vreme la Facultatea de Textile, de pildă, există o profesoară care nu doar că a plagiat o carte, dar i-a reprodus până şi coperta.

Oare pe ce cracă a evoluţiei academice era lectorul Cioară când se petreceau asemenea lucruri ce atentau la renumele focarului de cultură şi de ştiinţă? De ce Comisia de Etică nu s-a indignat că poţi să ajungi profesor universitar doar pentru că-i tai unghiile de la picioare bătrânului rector?

Cred că în Universitate există personalităţi a căror onorabilitate ar fi dat o altă statură Comisiei de Etică. Se pare însă că Antal preferă numai inşi care să-i răspundă la comenzi. La aşa Universitate, aşa Comisie şi aşa Etică!