Expeditivi

Mai puţin de o jumătate de oră le-a luat, vineri, consilierilor judeţeni să aprobe, cu unanimitate de voturi, proiectele propuse de conducerea Consiliului Judeţean. Între cele adoptate se numără proiectele privind aprobarea caietului de obiective pentru concursul de ocupare a postului de manager la Filarmonică, însuşirea rapoartelor de evaluare a valorii de piaţă a terenurilor din domeniul public al judeţului (ocupate de 42 de drumuri, operaţiune necesară pentru includerea lor în contabilitatea CJ), închirierea a 10 metri pătraţi din Calea Armatei Române nr. 1/A pentru comerţ stradal şi aprobarea unor acorduri între Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (instituţie subordonată CJ) şi consiliile locale ale comunelor Sântandrei şi Vadu Crişului (pentru ca acestea să suporte jumătate din costurile pentru serviciile asigurate copiiilor cu dizabilităţi neinstituţionalizaţi, dar trataţi în centrele DASPC).

Gaz oprit

Tot în unanimitate au votat consilierii judeţeni pentru lichidarea societăţii Gaz Bihor, înfiinţată în mandatul fostului preşedinte Ştefan Seremi prin asocierea dintre CJ, un consiliu municipal (Beiuş), patru consilii orăşeneşti Aleşd, Nucet, Ştei, Vaşcău şi Săcueni) şi 60 de consilii comunale, plus o firmă privată din judeţul Arad (SC Amarad SRL), în vederea introducerii unor reţele de gaz în aceste unităţi administrativ-teritoriale.

Mandatat să reprezinte CJ la lichidarea societăţii a fost consilierul PDL Ionel Avrigeanu, cel ce reprezenta Consiliul Judeţean şi în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Gaz Bihor. De altfel, Avrigeanu a explicat şi motivul lichidării societăţii: "În ultimii ani firma nu a avut niciun fel de activitate, astfel că acţionarul majoritar, SC Amarad SRL, a decis lichidarea".

În SC Gaz Bihor, CJ avea 15% din acţiuni (în valoare de 1,5 milioane lei), municipiul Beiuş şi cele patru oraşe câte 0,4% fiecare, iar cele 60 de comune câte 0,2% din acţiuni.

Frustrare la PDL

Singurul proiect propus de conducerea CJ care nu a întrunit unanimitate de voturi a fost cel prin care se statua asocierea dintre Consiliul Judeţean şi consiliile locale a 30 de comune în vederea dezvoltării eficienţei serviciilor publice electronice în judeţul Bihor, ce are ca obiectiv informatizarea gestiunii registrelor agricole.

Proiectul, în valoare totală de 13,46 milioane lei, este finanţat cu fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, axa III, Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele public şi privat, Operaţiunea I - "Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunilor la broadband", din această valoare totală contribuţia CJ urmând să fie de 2% (269.000 lei).

Motivul pentru care PDL-iştii nu au votat proiectul este că între cele 30 de comune cuprinse în proiect niciuna nu este condusă de un primar aparţinând acestei formaţiuni.