După aproape un an de negocieri, conducerea municipalităţii orădene a semnat, joi, cu reprezentanţii companiei Eberspacher contractul de închiriere a unei suprafeţe de 11,2 hectare de teren în parcul industrial Eurobusiness I

Discuţiile finale, încheiate cu semnarea documentelor, au durat aproape trei ore. "Important este că am reuşit să atragem această investiţie în Oradea şi lucrurile sunt în bună regulă", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Furnizor de sisteme de eşapare, încălzire, aer condiţionat şi componente electronice pentru producători auto de talie mondială precum BMW, Ford, Fiat Crysler, Renault, Volkswagen, Audi şi Porsche, firma Eberspacher Exhaust Technology Romania îşi va anunţa profilul noilor facilităţi de producţie din Oradea în cea de-a doua jumătate a lunii februarie.

Conform contractului încheiat cu municipalitatea, compania şi-a asumat până la sfârşitul anului 2017 o investiţie de minim 14 milioane euro, care va genera nu mai puţin de 150 de locuri de muncă. La maturitate, investiţia ar putea ajunge la 32 milioane euro şi 700 de locuri de muncă.

S-a umplut!

Atragerea investitorului german echivalează cu mobilarea completă a platformei industriale din Calea Borşului, la doar 7 ani de la înfiinţarea societăţii Eurobusiness Parc. "Parcul industrial Eurobusiness I este plin 100%", a precizat Delia Ungur, managerul Agenţiei de Dezvoltare Locală, care gestionează de anul acesta parcurile industriale orădene.

Astfel, având o suprafaţă de 121 hectare, Eurobusiness I este ocupat integral, Eurobusiness II din strada Ogorului a închiriat deja 90% din cele 24 de hectare şi a fost nevoit să îşi tripleze suprafaţa cu încă 60 de hectare, iar ADL are discuţii avansate cu o companie pentru atragerea unei investiţii care va mobila 80% din cele 20,6 hectare pe care le deţine Eurobusiness III în strada Uzinelor din spatele CET-ului.

Cumulat, cele trei parcuri industriale orădene au atras în Oradea investiţii de 332 milioane euro, care au generat circa 3.000 de locuri de muncă. "Următorul pas va fi să îmbunătăţim şi să diversificăm serviciile oferite firmelor atrase", a spus managerul ADL, Delia Ungur.

Hale, mall, curent...

Pentru anul 2016 ADL şi-a propus un buget de investiţii de 23,1 milioane lei, din care 22,5 milioane lei va merge pe construirea unei hale de 8.000 metri pătraţi în parcul industrial din Şoseaua Borşului şi a uneia de 4.000 metri pătraţi în strada Ogorului. "Avem deja cereri ferme din partea unor companii care vor să închirieze", a afirmat Ungur.

În paralel, agenţia va lansa o procedură de selecţie de oferte pentru atragerea unui partener dispus să investească în construirea unui centru de servicii cu o suprafaţă de 8.000 metri pătraţi care să deservească cei peste 3.000 de angajaţi din parcul industrial Eurobusiness I.

"Va fi un fel de mall cu creşă, grădiniţă, sală de fitness, bancomate, un punct alimentar, unul de curierat şi orice ar mai cere firmele şi angajaţii lor", a declarat managerul ADL. Cel mai probabil investiţia va fi demarată încă din acest an, urmând să se finalizeze în 2017.

Tot în interesul investitorilor atraşi în parcul industrial din Şoseaua Borşului, ADP a făcut demersuri pentru licenţierea ca distribuitor de curent. "Am primit acordul operatorului regional pentru obţinerea licenţei de distribuitor de energie electrică pe reţeaua proprie", a spus Ungur.

ADL va cumpăra energie electrică de pe piaţă şi o va revinde chiriaşilor cu un adaus minim. "Scopul nostru este nu să facem profit, ci să punem la dispoziţia firmelor energie electrică la cele mai bune preţuri", a declarat managerul ADL. Preţul energiei electrice pentru parcul industrial Eurobusiness I va fi făcut public în primăvară, după aprobarea de către ANRE.