Europarlamentarul Tőkés László a fost audiat, luni, ca martor în dosarul Revoluţiei din 1989 de procurorii militari ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), unde s-a prezentat însoţit de avocatul său, Kincses Előd.

Potrivit unui comunicat transmis joi, de Biroul de presă al europarlamentarului, Tőkés a fost aşteptat de trei procurori militari, iar întrebările acestora s-au axat pe evenimentele şi pe rolul pe care l-a avut după data de 22 decembrie 1989, data venirii la putere a regimului Iliescu.

"Întrebările procurorilor militari s-au referit la perioada 22 - 30 decembrie, respectiv formarea şi acţiunile din primele zile ale Frontului Salvării Naţionale (FSN), perioadă în care s-au înregistrat un număr mai mare de victime decât în timpul manifestărilor ce au dus la căderea dictaturii", se arată în informare.

Tőkés a subliniat, în declaraţia dată, că în Consiliul de Conducere al FSN au fost cooptaţi câţiva disidenţi ai fostului regim, precum şi persoane emblematice ale revoltei anticomuniste, cum a fost şi el, fără însă ca el să aibă putere de decizie. "Eu am primit invitaţii sporadice la Bucureşti, invitaţii prin care Ion Iliescu şi apropiaţii au urmărit doar legitimarea noii puteri. Consiliul FSN a avut un rol formal, deciziile operative fiind luate de Ion Iliescu şi cercul restrâns din jurul lui. Ei au fost cei care au condus ţara în aceea perioadă. Eu eram la vremea aceea de prea bună credinţă, am susţinut aşa zisul guvern revoluţionar", se arată în declaraţia lui Tőkés, citată în comunicat. 

Fostul episcop reformat a mai explicat în depoziţia sa că a fost înlăturat din Consiliul de conducere al FSN la scurt timp după evenimentele de la Târgu-Mureş din martie 1990 deoarece, în timpul unor vizite în Canada şi Statele Unite, unde s-a întâlnit şi cu preşedintele George W Bush, a prezentat "evenimentele respective aşa cum s-au întâmplat de adevăratelea”. „Ion Iliescu a lansat atunci la adresa mea acuzaţia separatismului", a mai spus europarlamentarul.

De altfel, László Tőkés este convins că, mai devreme sau mai târziu, se va face lumină şi dreptate şi în cazul evenimentelor violente de la Târgu-Mureş, iar responsabilii vor fi identificaţi şi pedepsiţi. "Doar în acest fel tabloul acelor timpuri va fi complet. Este limpede că tentativa de pogrom antimaghiar din martie 1990 a fost continuarea directă a inducerii şi propagării psihozei de război civil, război psihologic şi mediatic, acţiune menită să stabilizeze şi consolideze puterea postcomunistă ce s-a instalat în 22 decembrie 1989 la cârma ţării", a mai transmis fostul episcop.