Directorul general al Administraţiei Bazinale Apa (ABA) Crişuri, Pasztor Sandor, a anunţat, marţi, finalizarea anchetei demarate în urma accidentului ecologic sesizat de BIHOREANUL, cel care a provocat săptămâna trecută moartea a sute de peşti pe Valea Sighiştel din localitatea Ştei.

Accidentul s-a produs în seara zilei de joi, 19 mai, în jurul orei 19, însă reprezentanţii Primăriei, înştiinţaţi de localnici despre incident, nu au sesizat autorităţile de mediu, poluarea fiind anunţată în jurul orei 22.15 la Dispeceratul ABA Crişuri de redactorul BIHOREANUL.

"În urma sesizării, vineri dimineaţa, la ora 6, o echipă formată din reprezentanţi ai ABA Crişuri, Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor şi Garda de Mediu s-au deplasat în teren pentru a verifica cele sesizate", a declarat directorul ABA Crişuri.

Potrivit lui Pasztor, specialiştii au prelevat cinci probe de apă din cinci puncte diferite din amonte şi din aval de societatea comercială din zonă, European Food, care au fost trimise apoi spre analiză în laboratorul Administraţiei.

"La verificarea în teren din data de 20 mai, ora 10.30, s-a constatat existenţa a trei peşti morţi de dimensiuni 4-5 cm pe Valea Sighiştel şi a doi peşti de 10-15 cm pe Crişuri Băiţa. S-au verificat cele două evacuări de ape în Valea Sighiştel ale firmei menţionate, din care au fost recoltate câte o probă de apă", a mai arătat Pasztor.

Totodată, spune aceeaşi sursă, inspectorii au verificat şi tronsonul de canalizare de la ultimul cămin de evacuare al firmei European Food până la podul pietonal peste Valea Sighiştel, tronson de canalizare care aparţine companiei de apă, şi reţelele de canalizare interioară ale firmei European Food.

Conform buletinelor de analiză de la Laboratorul ABA Crişuri, pe probele recoltate vineri, 20 mai, la orele 6.30 şi 10.30, s-a constatat un conţinut ridicat de substanţe organice în apă, care proveneau de la o deversare de ape uzate şi care a provocat o scădere drastică a oxigenului şi, implicit, moartea peştilor.

Astfel, la proba de la ora 6.30, concentratiei indicatorului CCO-Cr, care arată consumul chimic de oxigen era de 349 mg/l, iar la ora 10.30 de 179 mg/l, faţă de 125 mg/l, limita admisă.

"În aceste condiţii, luni, 23 mai, reprezentanţi ABA Crişuri au întocmit un proces verbal de sancţionare a contravenţiei, aplicând o amendă în valoare de 35.000 lei firmei European Food Ştei", a declarat directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.

O altă poluare asemănătoare s-a produs în urmă cu doi ani, în noaptea de 10/11 iulie 2009, în aceeaşi zonă. Şi atunci, în urma anchetei demarate după accidentul ecologic, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au amendat cu 20.000 de lei firma European Food, a fraţilor Ioan şi Viorel Micula, şi cu 5.000 lei compania de apă a oraşului Ştei, pentru încălcarea unor norme privind protecţia mediului.