Într-o sală de expoziţii plină de curioşi, directorul European Music Open, Alexandru Badea, a prezentat însemnătatea evenimentului cultural pentru Oradea şi Bihor, în acelaşi timp mulţumind celor prezenţi şi partenerilor pentru implicare. În viziunea sa, festivalul este "o oază de linişte, în care bunul gust face de râs bunul plac şi apoi îl face nevăzut".

În calitate de gazdă a manifestării, MŢC a fost reprezentat la vernisaj de directorul Aurel Chiriac. "E o bucurie să stau alături de domnul Ion Grigorescu şi să descopăr tăcerea domniei sale, ce vine dintr-un suflet chinuit înainte de 1989", a spus acesta. De asemenea, Chiriac a amintit că instituţia pe care o conduce "are scopul de a fi utilă comunităţii şi de a promova valorile majore", precizând că muzeul a avut peste 70.000 de vizitatori în ultimul an, iar expoziţiile "durabile şi cu impact" vor continua, după succesul celor cu ultimii dinozauri din Transilvania şi maşinile lui daVinci.

Partener al evenimentului este Muzeul de Artă Recentă (MARe) din Bucureşti, la vernisaj fiind prezent directorul acestuia, în acelaşi timp curatorul expoziţiei, Erwin Kessler. Acesta a vorbit despre colaborarea fructuoasă dintre instituţia sa şi MŢC, expoziţia fiind "făcută într-o dungă, extrem de subiectivă". Este prima expoziţie de artă contemporană organizată de MARe în Oradea, după evenimente similare în Bucureşti, Craiova, Sibiu şi Constanţa. "La contextul lui Grigorescu adăugaţi textul personal şi veţi întelege", a precizat Kessler, vizavi de înţelesul lucrărilor expuse.

Artistul plastic Ion Grigorescu s-a născut în anul 1945, la Bucureşti, este pictor neo-avangardist şi fotograf, a inovat şi a demascat practicile inumane ale comunismului prin artă. Lucrările sale sunt expuse în muzee precum Centrul Pompidou din Paris şi Tate Modern din Londra. Expoziţia "Ion Grigorescu. Opera pictată 1963-2017" va putea fi vizitată la MŢC până pe 28 august.