Mascaţii au intrat în sală ca-n filme, prin pereţi. Şapte inşi cu cagule s-au luptat să-l pună la pământ pe fostul campion naţional la culturism Ion Marin, care s-a opus evacuării spaţiului, dar la lăsatul serii misiunea era totuşi îndeplinită.

De-atunci, cunoscuta sală de sport Gym Mar Strong amenajată în beciul din Piaţa 1 Decembrie nu mai există!

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate povestea unei evacuări cu tunete şi fulgere care a avut loc din dispoziţia primarului Bolojan, chiar de Sfântul Ilie.

Beciul "domnesc"

Peste 200 de sportivi care se antrenau la sala clubului Gym Mar Strong din Piaţa 1 Decembrie vor trebui să-şi găsească alt loc de antrenament. Sau alte ocupaţii pentru timpul liber. Primăria a evacuat beciul de lângă clubul Seven pentru a retroceda o parte din el foştilor proprietari, iar diferenţa de spaţiu rămasă la dispoziţie o va scoate la licitaţie.

05 Ion Marin mic.jpgPentru că a fost deja salubrizat, amenajat şi are toate reţelele de apă, curent, canalizare şi termoficare, amplasamentul ar putea fi numai bun pentru o crâşmă. "Aici a fost un beci infect, cu şobolani şi gândaci. Am scos camioane de mizerii din el. Muncitorii au lucrat luni de zile. Ca să putem turna şapa de beton am coborât nivelul beciului cu circa un metru. Am tras pe banii mei reţeaua electrică, cele de apă, de încălzire şi de canalizare", se plânge Ion Marin (foto), preşedintele Clubului Sportiv Gym Mar Strong.

După ce a cheltuit circa 100.000 de euro pentru transformarea unei pivniţe mizere într-una dintre cele mai performante săli de sport din oraş, omul n-a mai apucat să-şi amortizeze investiţia.

Contract neprelungit

Conflictul a început anul trecut, când - după cinci ani de activitate - angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) au refuzat să mai prelungească contractul de închiriere al sălii. "Am făcut o cerere de prelungire, dar Primăria a respins-o pe motiv că există un litigiu pe rol", povesteşte Ion Marin.

De aici până la scandal a mai fost doar un pas. Iniţial municipalitatea a cerut doar 100 de metri pătraţi din capătul sălii pentru a pune în posesie familia Puriş, care revendicase şi câştigase în justiţie un apartament din clădire şi beciul aferent. Săptămâna trecută, pentru că Ion Marin s-a opus evacuării, drept răzbunare, Primăria i-a luat şi cealaltă parte de 200 metri pătraţi închiriată de la AIO.

Sportivul spune că a avut toate motivele să se împotrivească. "N-am vrut să eliberez spaţiul pentru că nu mi-am recuperat investiţiile făcute. Eram cu chiria la zi, există un proces pentru recuperarea cheltuielilor, eu spun că nu am cerut nimic aberant", zice Marin. Acum însă asta nu-i mai foloseşte la nimic.

"Puneţi-l jos!"

Prima dată, angajaţii Primăriei au venit la evacuare marţi pe la ora 10. "Le-am cerut să-mi prezinte o sentinţă definitivă şi executorie, iar ei nu aveau decât o dispoziţie a primarului. Le-am spus că nu ies decât prin sentinţă, aşa cum e normal, şi au plecat", povesteşte Marin.

Când au revenit în cursul după-amiezii, angajaţii Primăriei erau deja însoţiţi de poliţişti mascaţi şi de jandarmi. "Primarul Bolojan a fost foarte interesat să distrugă această sală pentru că am înţeles că l-a sunat personal pe şeful Poliţiei ca să mă evacueze", susţine bărbatul. Cert e că acţiunea a fost supravegheată personal de comisarul şef Ioan Lenghel, comandantul Poliţiei Municipiului Oradea.

Ca să nu coboare în sală pe la intrare, prin porţiunea închiriată de Gym Mar Strong de la firma Orintex, şi să fie astfel acuzaţi de încălcarea unei proprietăţi, mascaţii au intrat printr-un beci vecin, după care au spart peretele. "Le-am spus că fac un abuz, dar aveau ordin clar să mă evacueze. Când l-am întrebat pe unul de ce mută aparatele din sală, şeful mascaţilor a ordonat să mă pună jos şi au sărit pe mine", îşi aminteşte Marin. A fost nevoie de şapte inşi ca să-l pună la pământ şi să-l încătuşeze, dar până la urmă au reuşit.

La licitaţie

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan spune că nu cunoaşte amănunte despre evacuarea sălii. "Ştiu că acolo exista un litigiu şi că o familie câştigase în instanţă o porţiune din beci. Avea sentinţă definitivă şi executorie şi veneau în fiecare joi în audienţă să mă întrebe: «Domnule primar, cât vă dă şpagă chiriaşul Primăriei de nu vreţi să ne eliberaţi beciul?». Iar eu ce să răspund?...", relatează Bolojan.

05 cristian beltechi.jpgCristian Beltechi (foto), directorul AIO, afirmă că evacuarea sălii a tot fost amânată de anul trecut. "În decembrie 2009 am dat prima dispoziţie de evacuare, care a fost contestată. Am încercat să împăcăm cele două părţi, dar nu s-a putut, aşa că până la urmă s-a ajuns la decizia evacuării definitive", explică directorul.

Acum, cei 200 de metri pătraţi aparţinând Primăriei se găsesc la mijlocul unui beci fără cale de acces, pentru că la un capăt e proprietatea celui care a câştigat revendicarea, iar celălalt capăt a fost zidit pentru a delimita proprietatea Orintex. "O să spargem peretele şi o să facem intrare din stradă, după care scoatem beciul la licitaţie. Sunt convins că vom găsi destui doritori", zice Beltechi. Directorul susţine că evacuarea făcută prin dispoziţia primarului este perfect legală, tocmai fiindcă are la bază o sentinţă judecătorească privind punerea în posesie a familiei Puriş. Beltechi nu exclude nici faptul ca AIO să-i facă plângere penală lui Marin, pentru că acesta s-a opus ordinului de evacuare.

Lovitura de răspuns

Acţiunea de săptămâna trecută nu este decât începutul unui război declarat de Primărie Clubului Sportiv Gym Mar Strong, susţine, în schimb, Ion Marin. Asta, fiindcă în urma scandalului, primarul Ilie Bolojan a ordonat şi evacuarea sălii de forţă de la Sala Polivalentă "Antonio Alexe", amenajată tot de Marin. "Am aflat că Primăria vrea să mă evacueze şi de acolo, deşi plătesc chiria la zi, suport cheltuielile cu apa şi curentul electric, şi toţi sportivii Clubului Sportiv Municipal se antrenează gratuit. Eu nu am mai văzut niciodată, la nimeni, atâta ură împotriva sportului, ca la Bolojan", acuză culturistul.

Ba chiar merge mai departe, susţinând că administraţia a pornit un război abuziv, punând  funcţionarii pe urma lui, să-i vâneze orice greşeală. "Eu locuiesc pe deal. A doua zi după evacuare inspectorii de urbanism ai Primăriei au fost trimişi să verifice dacă nu cumva construiesc ceva fără autorizaţie şi să mă amendeze", povesteşte sportivul. Pe acest considerent, pe viitor ar face bine să-şi plătească impozitele la timp, să-şi tundă periodic iarba din faţa casei şi să se gândească de două ori unde-şi parchează maşina. Până se "disciplinează"...


INVESTIŢIE ÎN SPORT
2.750
de lei plătea lunar chirie clubul Gym Mar Strong numai pentru suprafaţa închiriată de la Primărie


"Eu cred că primarul Ilie Bolojan urăşte sportul. De aia nu a venit la nicio competiţie pe care am organizat-o, deşi l-am invitat de fiecare dată, şi umblă acum să închidă sălile de sport"

Ion Marin


MEDALIAT CU AUR
Sănătate şi putere

05 inaugurare.jpgClubul Sportiv Gym Mar Strong, înfiinţat de fostul campion naţional la culturism Ion Marin, este singurul club privat din Bihor care a format campioni naţionali în discipline precum boxul, culturismul şi fitness-ul. Marin a organizat de-a lungul celor peste zece ani de activitate nenumărate competiţii de box, culturism, K1 şi fitness, inclusiv gale caritabile în cadrul cărora s-au adunat fonduri pentru ajutorarea unor sportivi.

"Am făcut toate astea din plăcere şi am suportat cheltuielile din buzunarul meu, pentru că am convingerea că sportul poate modela caracterul tinerei generaţii promovând munca, disciplina şi fair-play-ul", spune fostul campion.