Bancsik Tibor, evazionistul orădean care a denunţat-o pe fosta psihologă a Poliţiei Bihor, Loredana Coste, şi pe agentul şef George Alexandru Botto de la Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, după ce aceştia i-au pretins şpagă în numele ofiţerilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor, a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore şi e anchetat pentru o fraudă de 1,1 milioane lei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a declarat, miercuri, că bărbatul de 54 de ani e bănuit de emiterea unor facturi fictive. "În perioada 2010 - 2012, în calitate de administrator de fapt al patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Bihor, acesta ar fi pus la dispoziţia reprezentanţilor a opt societăţi comerciale orădene facturi fictive care atestau, în mod nereal, efectuarea unor operaţiuni economice de livrări de mărfuri ori prestări de servicii", a explicat Dinu.

Potrivit sursei citate, din cercetările poliţiştilor a reieşit că operaţiunile comerciale nu au avut loc, iar în urma înregistrării respectivelor facturi în evidenţele contabile ale celor opt firme, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 1.234.592,82 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Bancsik a mai fost ridicat de poliţiştii SIF în toamna anului trecut, după ce s-a descoperit că făcea parte dintr-o reţea de evazionişti care a provocat un prejudiciu de aproape 12 milioane de lei bugetului de stat, coordonată de orădeanca Gyorgy Monika şi tatăl ei Toncz Ştefan, din care mai făcea parte, între alţii, şi interlopul Carmen Mihai Pandel.

În timpul anchetei, Bancsik i-a denunţat pe subinspectorul Loredana Mirela Coste, ofiţer psiholog în cadrul Poliţiei Bihor, şi agentului şef George Alexandru Botto de la Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, care i-au pretins 11.000 euro sub pretextul că îl vor ajuta să scape de dosarul penal.

Cei doi au fost prinşi în flagrant într-o acţiune a procurorilor DNA şi a poliţiştilor DGA pe 1 noiembrie, când încasau o nouă tranşă de 7.000 euro din şpaga cerută în numele ofiţerilor SIF iar ulterior au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare.

În paralel, coordonatoarea reţelei, Gyorgy Monika, a făcut şi ea un denunţ la DNA, care a condus la arestarea adjunctului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, acuzat că a finanţat direct activitatea firmelor pe care aceasta le controla, prin intermediul unui împrumut cu camătă de 45.000 euro, iar în schimbul banilor încasaţi, a divulgat informaţii menite să-i protejeze de investigaţiile declanşate împotriva lor.