Un dosar care priveşte o pagubă de 1,7 milioane lei din fapte de evaziune fiscală, datând din perioada 2006-2007 şi imputate unor firme coordonate de cunoscutul afacerist orădean Viorel Ştiube, a fost trimis acum în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al Parchetului, în perioada octombrie 2006 – iulie 2007, în calitate de administrator al SC ABC Vest Trafic SRL Oradea, Viorel Ştiube a înregistrat în evidenţele contabile 13 de facturi fiscale în valoare de 5.273.065,65 lei privind achiziţii nereale de marfă şi servicii de la societăţile Medelcor SRL şi Ledor Invest SRL.

"Prin aceste achiziţii fictive s-a urmărit deducerea ilegală a TVA şi, implicit, diminuarea impozitului pe profit cu suma totală de 1.732.152 lei (1.176.536 lei TVA şi 555.616 lei impozit pe profit)", se arată în comunicat.

În această anchetă, procurorii au colaborat cu lucrătorii de poliţie din cadrul IPJ Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Viorel Ştiube, fostul patron al FC Bihor între 1996-1997 şi o vreme proprietar al cotidianului Jurnal bihorean, cunoscut evazionist în domeniul alcoolului şi produseloe petroliere, nu e la prima acuză oficială de fraudă.

În luna ianuarie a acestui an, orădeanul a fost condamnat printr-o hotărâre (nedefinitivă) aTribunalul Sălaj la 16 ani de închisoare cu executare plus confiscarea specială a sumei de 9,1 milioane de lei din averea acestuia pentru  evaziune fiscală şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, prin devalizarea uneia din firmele pe care le deţinea, Silvania Comtur Şimleu Silvaniei.

Orădeanul a fost şi clientul procurorilor DNA Oradea care, în vara anului 2013 l-au trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată şi un prejudiciu de 14 milioane lei. Ştiube era acuzat că, prin intermediul firmelor ABC Vest Trafic SRL şi Viman Agro Invest SRL, ambele din Oradea, respectiv Transport Euro Budeşti (Vâlcea), a cumpărat din Ucraina şi din Slovacia 6.000 tone de uleiuri minerale grele, produs neaccizat, din care, prin procesare la rece, se obţine motorină.

După intrarea în ţară, uleiul era facturat în acte către parteneri străini, dar în realitate era vândut ca motorină către societăţi de desfacere cu amănuntul, prin intermediul firmelor Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea, reprezentată chiar de Viorel Ştiube, şi Damco Nafta SRL, administrată de româno-americanul Emil Cozmi, însă coordonată de fapt tot de Ştiube şi de familia sa, prin tatăl său, Teodor, şi fratele Ionel. Procesul deschis de DNA în acest caz se judecă la Tribunalul Bihor.