O mie de participanţi înscrişi, profesori universitari şi cercetători din România, Ungaria, Suedia, Italia, Franţa şi Elveţia, 140 de lectori, 43 de firme expozante şi o organizare fără cusur. Acestea sunt datele sumare ale Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă care a început miercuri la Oradea şi se va desfăşura la Casa de Cultura a Sindicatelor până sâmbătă, inclusiv, concomitent cu Conferinţa Naţională a Asistenţilor Medicali din aceste specialităţi.

Evenimentul a fost stabilit la Oradea, care a concurat strâns cu Capitala, a dezvăluit la conferinţa de presă inaugurală, desfăşurată joi, dr. Ciprian Brisc, conferenţiar universitar şi şeful clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Judeţean.

Acesta a explicat că profesorii şi cercetătorii invitaţi din Europa şi din marile centre universitare din ţară vor oferi în aceste zile două cursuri de Hepatologie şi de Gastroenterologie, Congresul având programate 34 de dezbateri concomitent în cinci săli, temele fiind, evident, cele mai noi tehnici şi proceduri de diagnosticare şi de tratare a bolilor digestive de care, practic, niciun om nu este scutit, de la banale indigestii trecătoare până la cele mai grave forme de hepatită sau cancere.

"Medicina se schimbă foarte repede, tot la 2-3 ani cunoştinţele de specialitate se înnoiesc, de aceea trebuie să le actualizezi permanent dacă vrei să faci faţă în mod profesional", a explicat prof. univ. Ioan Sporea, preşedintele Societăţii Naţionale de Gastroenterologie şi şef de clinică în Timişoara, importanţa reuniunii specialiştilor din aceste domenii.

Reputatul profesor a vorbit în termeni superlativi şi despre calitatea organizării evenimentului, pe baza experienţei de anul trecut, când tot la Oradea a fost organizat Congresul Naţional de Ecografie. "Toată lumea a fost încântată la Oradea, şi de partea ştiinţifică, şi de cea organizatorică, iar în oraş se remarcă tot mai numeroasele clădiri renovate", a spus prof. Sporea, care în tinereţe a lucrat şi în Bihor.

"O organizare fără cusur" au remarcat şi reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor din România. "Mi-am aşezat laptopul pe un pupitru de pe hol şi în câteva minute a venit un domn care a fixat cablul de podea, ca să nu se împiedice nimeni. Asta spune mult despre mentalitatea şi atitudinea de aici. Iar oraşul este superb şi foarte, foarte curat şi verde", a spus o ieşeancă din conducerea Asociaţiei Pacienţilor.

Dincolo de câştigul profesional pe care îl vor acumula medicii participanţi la Congres, este de remarcat că la numărul mare al acestora (au achitat taxele de înscriere o mie de persoane), un profit deloc neglijabil îl vor avea, în aceste zile, şi hotelurile şi pensiunile din Oradea şi Băile Felix.