Aproape toate evenimentele avizate să se desfășoare pe 11 august în mai multe parcuri și spații publice din Oradea - a căror programare a blocat autorizarea unei manifestări a comunității LGBT+ în Parcul Cetății - sunt organizate de asociații și entități religioase, a aflat BIHOREANUL. Astfel, nu este exclus ca acestea să fi fost programate din timp tocmai pentru împiedicarea unor manifestări publice de tip Pride.

După cum BIHOREANUL a relatat deja, reprezentanții Asociației Ark Oradea și Asociației ACCEPT au acuzat vineri că Primăria Oradea și pe primarul Florin Birta îngrădesc drepturile comunității LGBT+, neavizând desfășurarea unui eveniment numit Pride Park în parcul Cetății și nici în alte câteva parcuri din oraș.

Primăria Oradea a reacționat prompt, arătând că acuzațiile de „homofobie instituționalizată”, menționate de reprezentanții LGBT+ sunt nefondate și precizând că atât cererea inițială de organizarea a evenimentului Pride Park în parcul Cetății Oradea (depusă pe 25 iulie), cât și cea ulterioară de mutare a acestuia într-unul dintre alte câteva parcuri din oraș (depusă pe 2 august, ca urmare a refuzului inițial) au fost respinse întrucât existau deja solicitări din partea altor organizații pentru ocuparea acelor spații cu evenimente în data de 11 august. Legislația nu permite aprobarea a două evenimente publice concomitente în același loc.

BIHOREANUL a vrut să afle ce evenimente se organizează duminică în parcurile din oraș, blocând astfel desfășurarea unuia al comunității LGBT+, astfel că a cerut punctual aceste informații Primăriei Oradea. 

Conform datelor trimise drept răspuns de purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Octavian Haragoș, majoritatea evenimentelor sunt organizate de asociații și entități religioase, printre care chiar, în mod direct, o episcopie locală. 

Pentru organizarea unui eveniment în Șanțul (parcul) Cetății, pe 11 august, cererea a fost depusă de Comunitatea Penticostală din Oradea pe 18 iulie, pentru Piața 1 Decembrie, de Asociația Studenților Ortodocși (depusă pe 30 iulie), pentru Parcul Bălcescu, de Episcopia Romano-Catolică (depusă pe 1 august), iar pentru Parcul I.C. Brătianu, de Biserica Ortodoxă „Izvorul Tămăduirii” (cerere depusă pe 31 iulie).

De asemenea, pentru parcul Muzeului Țării Crișului a depus o cerere Asociația Femeilor Ortodoxe, dar „cererea lor a fost respinsă pe motiv că asociația trebuia mai întâi să obțină aprobarea MȚC, aspect valabil și în cazul ARK”, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. 

În ceea ce privește Parcul Libertății, exista deja o cerere depusă, pe 30 iulie, de Filarmonica din Oradea, conform răspunsului oferit de Primăria Oradea. Este curios că în programul Filarmonicii orădene nu apare vreun eveniment pentru 11 august, ci unul pentru 18 august, în piațeta Libertății. 

„Evenimentele pentru care au fost depuse cereri au caracter religios, cu excepția celui organizat de Filarmonică”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. 

Merită precizat că Asociația Ark a anunțat din timp, încă din luna iunie, că va organiza ediția a doua a Oradea Pride în perioada 8-11 august, așadar informația ar fi putut ajunge și la comunitățile religioase din urbe. 

De altfel, și în vara anului 2023, când s-a organizat prima ediție a Oradea Pride într-un spațiu privat, BIHOREANUL scria că bisericile locale, din mai toate confesiunile, au cerut de la Primărie avize pentru organizarea a peste 50 de activități religioase, educative, cultural-spirituale ori recreative în toate zonele din oraș, nu doar într-o zi, ci pe toată luna august.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!