Camera Deputaţilor a aprobat marţi proiectul de hotărâre prin care i se va ridica imunitatea parlamentară deputatului PSD Adrian Chesnoiu, care şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agricuturii, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a dezvăluit că-l suspectează că a aranjat câteva concursuri la nivelul ministerului.

Proiectul de ridicare a imunităţii a fost aprobat cu 251 de voturi "pentru" şi 25 "împotrivă", potrivit Digi24.ro. 

Potrivit aceleiaşi surse, Adrian Chesnoiu le-a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare şi le-a mulţumit colegilor de partid pentru susţinerea acordată. 

"Dragi colegi, suntem într-un moment în care cred că niciunul dintre dumneavoastră nu aţi vrea să vă aflaţi, dar am primit de la voi şi de la mii de români şi fermieri români foarte multe mesaje de încurajare. Vă mulţumesc pentru asta. (...) Oamenii cu care am vorbit şi foarte mulţi dintre dumneavoastră mi-aţi cerut să nu demisionez din funcţia de ministru, să nu renunţ la imunitatea parlamentară, dar aşa cum v-am obişnuit de fiecare dată, sunt un om cu demnitate şi cu un onoare", a declarat Chesnoiu.

Procurorul general al României a transmis Camerei Deputaţilor pe 23 iunie referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii. Ca urmare, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat.

DNA îl suspectează pe Chesnoiu de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni).

Concret, DNA a transmis că "în acest moment există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă" că "în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi "agreaţi" dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!