Ex-petrolistul Ranyak Zoltan şi complicii săi, Radu Ţiril şi Emil Udrea, arestaţi săptămâna trecută pentru o fraudă fiscală de 1,3 milioane de euro, au fost eliberaţi, joi, de Curtea de Apel Oradea. Instanţa a decis ca afaceriştii să fie anchetaţi în continuare în arest la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătoarea Claudia Rus, a declarat pentru BIHOREANUL că măsura s-a dispus pentru o perioadă de 22 de zile, iar decizia este definitivă.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Ranyak Zoltan şi complicii săi sunt anchetaţi într-un dosar care vizează o evaziune fiscală provocată prin achiziţii şi livrări fictive de servicii şi materiale de construcţii. 

Cei trei au fost reţinuţi pe 12 mai, de procurorii DIICOT Oradea, iar ulterior arestaţi de Tribunal, în urma unor percheziţii organizate la 11 adrese, locuinţe şi sediile firmelor controlate de aceştia. 

Ranyak, Ţiril şi Udrea sunt acuzaţi că, în perioada 2010-2013 au format un lanţ de firme prin intermediul cărora au efectuat tranzacţii fictive menite, pe de o parte, să le diminueze dările către bugetul de stat, iar pe de alta să umfle devizele în cadrul contractelor publice pe care le aveau în derulare şi să "acopere" faptul că lucrările erau realizate cu oameni plătiţi la negru.

Citiţi despre "caruselul" constructorilor în articolul: Canalizaţi pe "tunuri": De ce au fost arestaţi ex petrolistul Ranyak şi partenerul său de afaceri