Judecătorul Andrei Rus, ex-preşedintele Curţii de Apel Oradea, care în 2018 a devenit, la 39 ani, cel mai tânăr magistrat în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ar putea fi delegat ca preşedinte la Secţia penală a instanţei supreme. 

Propunerea de delegare a judecătorului în noua funcţie va fi luată în discuţie de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din 12 ianuarie.

Tot atunci, membrii CSM vor dezbate cererile de eliberare din funcţii, prin pensionare, formulate de doi judecători de la Curtea de Apel Oradea: Rodica Blaga Vasilian, magistrat în cadrul Secţiei civile, respectiv soţul ei, Daniel Blaga Vasilian, judecător în cadrul Secţiei Contencios Administrativ.

Fost vicepreşedinte al Tribunalului Maramureş, judecătorul Andrei Rus a preluat funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Oradea în 2014, prin concurs, şi a condus instituţia doar până în februarie 2017, când şi-a înaintat demisia, invocând "motive personale", şi a solicitat să fie mutat ca simplu judecător la Curtea de Apel Alba Iulia. Acolo, a devenit vicepreşedinte al instanţei, funcţie din care, apoi, a candidat pentru un post de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, devenind, la 39 ani, cel mai tânăr magistrat al Curţii Supreme.

În perioada petrecută la Oradea, după cum relata BIHOREANULrezultatele lui Andrei Rus ca manager al instanţei s-au rezumat la coordonarea mutării instanţelor în proaspăt reabilitatul Palat de Justiţie şi la moderarea, în iunie 2016, a primei şi singurei întâlniri cu presa din judeţ organizată de instanţă pentru a dezbate carenţele de organizare şi de comunicare din instanţele bihorene.

Atunci, BIHOREANUL a prezentat în scris o listă de propuneri pentru eficientizarea relaţiei dintre instanţe şi mass-media, tensionată din cauza lipsei de transparenţă a magistraţilor. Propunerile vizau, printre altele, transmiterea regulată a informaţiilor de către instanţe, actualizarea promptă, exactă şi completă a portalului instanţelor, stabilirea unor reguli şi proceduri clare pentru asigurarea accesului jurnaliştilor la şedinţele de judecată, inclusiv pentru înregistrarea acestora. Solicitarea BIHOREANULUI nu a primit un răspuns nici până azi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!