Cea mai nouă stea a politicii autohtone, Alianţa pentru Unirea Românilor, a tăiat în carne vie: i-a dat afară, miercurea trecută, pe deputatul de Bihor Mihai Lasca şi pe "mascota" Diana Şoşoacă. 

Lasca a fost exclus pentru că a "uitat" să-şi declare dosarele penale despre care BIHOREANUL a scris pe larg. Într-unul fusese condamnat cu suspendare pentru înşelăciuni prin metoda şmen, în altul pentru loviri după ce l-a bătut pe iubitul fostei partenere de viaţă, iar în al treilea e judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat. "Trecutul de natură infracţională şi comportamentul nesincer în raport cu colegii de partid îl fac incompatibil cu principiile şi valorile AUR", a transmis conducerea partidului, aşa încât oamenii să îşi fixeze bine mesajul: noi, AUR, suntem patrioţi, nu bătăuşi, nu hoţi!

Diana Şoşoacă, nefiind înscrisă formal în AUR, ci provenind din Partidul Neamul Românesc, cu care acesta făcuse o înţelegere, a fost lăsată fără "sprijin politic" pentru indisciplină: "a refuzat sistematic să acţioneze, atât în Parlament, cât şi în spaţiul public, în conformitate cu strategia grupului senatorial AUR şi cu deciziile conducerii partidului". Altfel spus, din nou: "suntem patrioţi, nu descreieraţi, nu ţaţe într-o ureche!".

Unii se bucură că, victimă a propriului succes (la botezul electoral, în decembrie, a avut un uluitor 9,08%), AUR s-ar dezintegra la fel de rapid cum a şi luat fiinţă, urmând scenariul PPDD. Alţii cred că, prin excluderea uneia ca Şoşoacă, pierde jumătate din electorat. Nu s-ar zice, de vreme ce protestul anunţat împotriva excluderii s-a soldat sâmbătă cu un eşec total, niciun fan al grotescului personaj neprezentându-se în faţa sediului partidului să-i ia apărarea.

Putem aprecia, aşadar, că, în ciuda satisfacţiei afişate de suporterii celorlalte partide, liderii AUR, atât George Simion, cât şi celălalt copreşedinte, Claudiu Târziu, plus ideologul Sorin Lavric, au făcut o mutare inteligentă. Nu-i mai poate nimeni acuza că ar adăposti interlopi precum bihoreanul Lasca sau schizofrenici precum Şoşoacă (despre care, ciudat, aflăm că până nu demult susţinea, la fel de gălăgios, USR). Dimpotrivă, adversarii sunt nevoiţi să admită că AUR a luat deciziile raţionale, aşa că ele i-ar putea spori prestigiul, la fel ca hotărârea de a nu valida mandatul altui ales, deputatul de Braşov Francis Tobă, care şi-a ascuns participarea la Revoluţia din 1989 de partea forţelor de represiune. 

Eu văd îngrijorător mai degrabă faptul că, în timp ce aliaţii PNL şi USR-PLUS se înţeapă reciproc, AUR a sărit într-un sondaj INSOMAR la 16%, peste cele 10% la care a coborât USR, în timp ce PSD e cu un procent (28%) peste PNL (27%). Dacă "dreapta" stă şi râde de Şoşoacă, personaj detestabil, dar nu răul nr. 1 al politicii româneşti, scenariul de groază e ca în 2024 să alegem la urne între PSD şi AUR, la fel ca în 2000, când am avut de optat între Iliescu şi Vadim.