Tribunalul Bihor s-a pronunţat, joi, în dosarul de corupţie deschis pe numele fostului şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Sebastian Secoşan, prins în flagrant de procurorii DNA Oradea imediat după ce a primit 300 de euro de la patronul magazinului orădean de etnobotanice Euphoria.

După o săptămână de deliberări, judecătorii au dispus condamnarea lui Sebastian Secoşan la 5 ani de închisoare cu executare. Potrivit sentinţei, pedeapsa este cumulul aritmetic al pedepsei de 3 ani de închisoare cu executare dispuse în actualul dosar, pentru acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi al unei pedepse de 2 ani de închisoare la care fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a fost condamnat în 2010, în urma unui accident mortal provocat în Cluj, şi care iniţial a fost suspendată condiţionat.

Sentinţa Tribunalului Bihor nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea, iar ulterior, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sebastian Secoşan a fost trimis în judecată pe 23 februarie 2011 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea. Potrivit rechizitoriului înaintat Tribunalului Bihor, în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, în calitate de comisar şef la CJPC Bihor, el a pretins şi a primit în cinci rânduri mită de la Ciprian Iova, profesor de sport şi patron al magazinului "de vise" Euphoria, în total suma încasată de funcţionar ridicându-se la 1.400 de euro.

"Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a-l proteja şi favoriza pe denunţător cu ocazia acţiunilor de control pe linia comercializării produselor "etnobotanice" efectuate de către comisarii din subordine. Astfel, aceştia au aplicat sancţiuni contravenţionale minime şi nu au luat alte măsuri prevăzute de lege, cum ar fi închiderea temporară a magazinului sau confiscarea produselor", se arată în rechizitoriu.

Sebastian Secoşan a fost denunţat de comerciantul de etnobotanice pe 8 februarie anul trecut, iar o zi mai târziu a fost prins în flagrant delict, imediat după ce a primit de la denunţător 300 de euro.

Reţinut în urma acţiunii de flagrant, Sebastian Secoşan a fost arestat pe 10 februarie pentru o perioadă de 20 de zile.