Au fost percheziţii marţi la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. Procurorii şi poliţiştii DNA Oradea au ridicat documente într-o anchetă care vizează fapte asimilate celor de corupţie. 

Potrivit surselor BIHOREANULUI, acţiunea a început marţi dimineaţa, când doi procurori şi mai mulţi poliţişti de la Serviciul Teritorial al DNA Oradea au sigilat mai multe birouri din sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, situat în incinta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor.

Anchetatorii au rămas în clădire până la prânz şi au plecat cu câteva calculatoare şi documente. 

Conform aceloraşi surse, aspectele vizate de anchetă privesc, pe de o parte, transferuri neconforme ale unor poliţişti, între care s-ar număra şi soţia unui ofiţer DGA, iar pe de alta "certificatul" de bună purtare emis pe numele lui Victor Micula şi care a fost depus în procesul în care afaceristul este judecat la Tribunalul Bihor alături de patru poliţişti acuzaţi că l-ar fi „cooptat” ilegal într-o acţiune, că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI.

Documentul, despre care BIHOREANUL a relatat în momentul în care a apărut în dosarul procesului, este un răspuns al BCCO Oradea, întocmit pe 23 decembrie 2020, în urma unei cereri făcute în aceeaşi zi de Victor Micula, prin avocat, şi arăta că afaceristul ar fi furnizat informaţii poliţiştilor Antidrog. „Cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”, se preciza în act. 

"Adeverinţa" de informator emisă pe numele lui Micula era stranie în condiţiile în care, arăta tot BIHOREANUL, rechizitoriul DIICOT Oradea pe numele celor doi traficanţi de droguri arăta că cercetările fuseseră pornite „ca urmare a sesizării din oficiu” a poliţiştilor, fără să se facă vreo referire la vreun denunţător, martor ori colaborator, în condițiile în care, potrivit Legii 682/2002 privind protecţia martorilor, astfel de persoane sunt „bonificate” cu înjumătățirea limitelor de pedeapsă pentru propriile belele penale dacă denunţă şi facilitează dovedirea unor fapte grave. 

De fapt, după cum a explicat, atunci, un poliţist Antidrog, Micula a fost un simplu informator anonim, pentru care nu existau beneficii. "Dar dacă solicită să li se confirme ajutorul pe care l-au dat, eu cred că trebuie să primească și un răspuns, și acela să fie cel corect”, explica ofiţerul. 

Deşi BIHOREANUL a solicitat informaţii cu privire la percheziţiile de marți şi la ancheta în cadrul căreia s-au derulat, reprezentanţii Biroului de presă al DNA au transmis că sunt "informaţii nepublice".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!