Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au emis, miercuri, o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele şefului Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, şi al unui subaltern al acestuia, Gabriel Varga, în timp ce un al treilea comisar de mediu, Mugur Popa, a primit interdicţie de părăsi localitatea.

Măsurile au fost luate într-o anchetă de corupţie în care sunt cercetaţi în total 5 comisari ai Gărzii de Mediu Bihor: Gheorghe Raţiu, Gabriel Varga şi Mugur Popa, sub acuzaţia de luare de mită, iar Sorin Tamaş şi Cornel Viorel Mihălceanu pentru abuz în serviciu.

În acelaşi dosar mai este anchetat un inspector din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, Adina Laura Roşca, sub acuzaţia de fals intelectual, dar şi trei oameni de afaceri, pentru instigare la fals intelectual, respectiv dare de mită.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, în cazul comisarilor Raţiu, Varga şi Popa, procurorii DNA au stabilit că, în cursul anului 2012, în timpul controalelor, aceştia au pretins şpăgi între 200 şi 2.000 lei diverşilor agenţi economici pentru a nu aplica sancţiuni. În cazul lui Tamaş şi al lui Mihălceanu, procurorii susţin că aceştia au măsluit unele controale la dispoziţia şefului lor.

La rândul ei, inspectoarea APM Adina Laura Roşca este cercetată pentru că a completat în fals o notă de constatare necesară unui afacerist bihorean pentru obţinerea unor fonduri europene.

Conform surselor BIHOREANULUI, afaceristul achiziţionase utilaje în cadrul unui program FADR iar Roşca, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Bihor, trebuia să verifice impactul pe care folosirea acestora l-ar avea asupra mediului. "Controlul nu s-a făcut, nota de constatare fiind întocmită în fals", a explicat sursa citată, adăugând că afaceristul în cauză este cercetat pentru instigare la fals.

UPDATE: Şeful Gărzii de Mediu Bihor şi un subaltern, arestaţi pentru 29 de zile