Primarul Ilie Bolojan vrea ca Primăria să dea exemplu şi să fie prima care aliniază o clădire la regimul de înălţime a imobilelor din jur. Spaţiul care a adăpostit fostul sediu PDL din Parcul Traian va fi demolat pentru a face loc unei clădiri multifuncţionale de înălţimea Palatului de Justiţie şi Baroului Avocaţilor.

Aliniată la înălţime

Consiliul Local a aprobat, miercuri, cu 20 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, demararea procedurilor pentru construirea unei clădiri multifuncţionale în Parcul Traian 14. Actualul imobil, aflat în proprietatea municipalităţii şi a mai multor proprietari privaţi care au deschis spaţii comerciale şi birouri avocaţiale sau notariale, urmează să fie demolat.

"Clădirile situate între Palatul de Justiţie şi Baroul de Avocaţi vor fi demolate, după care pe amplasametul eliberat se va reconsturi. Avem acordul de principiu din partea proprietarilor, sperăm să îl şi finalizăm", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Viitoarea clădire multifuncţională va avea patru sau cinci niveluri.

"Construcţia se va ridica la regimul de înălţime a Tribunalului şi Baroului care o flanchează şi avea o destinaţie mixtă. În actuala clădire sunt spaţii notariale pe care proprietarii vor să şi le menţină, fapt pentru care la parter vor funcţiona spaţii avocaţiale şi notariale, iar la etajele superioare vor fi, probabil, spaţii de locuit", a declarat edilul.

Iniţiativa municipalităţii dovedeşte că Primăria nu renunţă la Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă regimul de înălţime şi aliniamentul stradal chiar dacă acesta a fost atacat în instanţă de Instituţia Prefectului şi suspendat de drept.

"Primăria este pentru familii fără copii"

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai aprobat cu votul consilierilor liberali actualizarea Hotărârii de Consiliu Local 1.144 din 2018 privind majorarea taxelor aferente anului 2019.

Astfel, la propunerea Administraţiei Domeniului Public, care gestionează ştrandurile orădene, Consiliul Local a aprobat scumpirea abonamentului pentru copii, pensionari şi persoane cu dizabilităţi de la 90 lei la 100 lei.

Hotărârea a fost luată cu opoziţia grupului UMDR, care a protestat prin liderul Kirei Melinda (foto). În contextul în care începând de anul viitor vor fi majorate tarifele la aquapark-ul Nyphaea fără ca ADP-ul să ofere facilitatea biletelor şi abonamentelor pentru familii, consilierul s-a arătat revoltat de scumpirea abonamentelor pentru copiii şi pensionari la ştrandul Ioşia.

"Am crezut că Primăria este pentru familii, dar se dovedeşte că este pentru familii care nu au copii şi le facilitează traiul în Oradea", a acuzat Kirei.

Pe de altă parte, tot miercuri, consilierii locali au hotărât scutirea Episcopiei Romano Catolice de plata taxei pentru autorizaţia de construire pentru lucrările de reabilitare a parcului Palatului Baroc. Măsura a fost luată cu unanimitate de voturi în condiţiile în care episcopia a acceptat să păstreze deschis în continuare accesul liber al orădenilor în parcul dendrologic al Palatului Baroc.