Imaginaţi-vă un ţăran care de 15 ani se judecă pentru o palmă de pâmânt. A cheltuit mult mai mulţi bani cu procesul decât merită pământul. Dar află brusc că nu mai trebuie să-şi vândă vaca şi porcul ca să dea bani avocatului care zice că-l unge pe judecător pentru a avea parte de un proces corect.

Imaginaţi-vă un patron de cârciumă de cartier. Săptămânal e controlat de nişte indivizi de la Finanţe, Gardă, Pompieri, Direcţia Sanitar-Veterinară, OPC, ITM, UTC, FSN, TBC şi etc. Ei, bine, nimeni nu-i mai cere, de exemplu, să prezinte probe de analiză a apei, chit că, la fel ca toată populaţia, foloseşte apa de la reţeaua oraşului.

Imaginaţi-vă că pensionarul care se chinuie să-şi pună ban pe ban pentru plata impozitelor nu mai trebuie să stea la coadă în faţa unui funcţionar insolent care îi mai cere o hârtie în plus, numai ca să vadă moşneagul cine-i şeful.

Imaginaţi-vă o familie cu trei copii de şcoală care strânge cureaua de la ceas în jurul gâtului numai să aibă bani pentru rechizite. După care află cu bucurie că acum nu se mai repetă figura din anii trecuţi, când în prima oră profesorul umple clasa cu note de 2 şi 3 pentru ca toţi elevii să-i vină la meditaţii.

Imaginaţi-vă că poliţistul de la Rutieră nu mai stă la pândă în spatele blocului, să ia şpagă de la un şofer grăbit care a parcat aiurea, în vreme ce în centrul oraşului maşinile se blochează în intersecţii.

Imaginaţi-vă că bătrânica venită de la ţară cu banii în batistă nu-i mai dă medicului nici un leu pentru a fi băgată în seamă şi tratată omeneşte.

Imaginaţi-vă că dacă greva bugetarilor din 5 octombrie se va concretiza, aşa va arăta viaţa noastră, măcar pentru o zi. Să vă fie greva uşoară!