Vicepreşedintele PSD-ist al Consiliului Judeţean, Ioan Mang, pe care preşedintele Pasztor Sandor l-a însărcinat cu urmărirea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor, a făcut miercuri un mic exerciţiu de imagine, convocând jurnaliştii ca să le prezinte stadiul lucrărilor din cea de-a doua etapă, pentru amenajări interioare, începută în luna august şi desfăşurată de firma Euras din Satu Mare contra sumei de 7,189 milioane lei.

Faţă de astă-vară, "s-au realizat, fiind în diferite stadii de execuţie, următoarele tipuri de lucrări", a înşirat Mang: restaurarea casei scării principale, turnare de pardoseli, montare de parchet, achiziţie de linoleum, mascarea conductelor şi compartimentarea cu rigips, lucrări electrice, termice, de instalaţii sanitare şi de stingere a incendiilor - toate doar la parterul clădirii, unde vor fi birourile celor peste 140 de angajaţi.

Mang a afirmat că, deşi durata de execuţie este de 8 luni, urmând să expire în aprilie 2017, s-a ajuns la aproximativ 40% din volumul lucrărilor cuprinse în această a două etapă, adăugând că speră ca lucrările să fie finalizate în ianuarie, iar din februarie să înceapă mutarea pieselor şi mobilierului din Palatul Baroc.

În context, Mang a amintit că, dată fiind pauza forţată în derularea lucrărilor sistate în 2010, de astă-vară, pentru că între timp au apărut noi reguli în protecţia la incendiu, au fost necesare completări ale unor lucrări şi instalaţii, de pildă dotarea ascensorului cu o unitate UPS pentru asigurarea funcţionării continue inclusiv în cazul în care reţeaua publică la care este conectată instituţia suferă avarii.

De asemenea, Mang a amintit în treacăt şi de faptul că "pe 26 noiembrie vrem să depunem proiectul pe POR (n.r. – Programul Operaţional Regional) pentru amenajarea etajului I (n.r. -  unde vor funcţiona secţiile de Ştiinţele Naturii şi de Istorie, până la Evul Mediu), plus amenajare curte, cu parcare şi renovarea gardului şi porţii", proiect estimat la 4,9 milioane euro, dar la care "colegii de la PNL s-au opus", spunând că, totuşi, "o să încercăm să rezolvăm problema şi nu ne oprim aici".

În fine, Mang a spus că CJ a lansat o licitaţie pentru achiziţia de mobilier, "a fost o primă licitaţie, dar nu s-a prezentat nicio firmă", astfel că procedura - pentru care au fost puse deoparte 5,3 milioane lei - "va fi reluată pe 22 decembrie".

În ce priveşte amenajarea etajelor II şi III ale uriaşei clădiri cu o suprafaţă utilă de 14.000 metri pătraţi (peste 18.000 mp construiţi), Mang a spus că "vom căuta o formulă de finanţare".

Alături de vicepreşedintele CJ s-a aflat în faţa jurnaliştilor şi directorul Muzeului, Aurel Chiriac, care a reiterat că "undeva în februarie am putea organiza unele activităţi", pomenind despre amenajarea vivariului, lapidariului şi a sălii festive, în care vor putea fi găzduite congrese, spectacole de teatru şi chiar baluri.

După aceste explicaţii, jurnaliştii au făcut o plimbare de circa 15 minute la parterul clădirii, putând remarca montarea parchetului în încăperi şi începerea restaurării scării principale.