Persoanele alergice la ambrozie ar putea avea viaţa mai uşoară. Legea ambroziei, promovată de deputatul liberal Florica Cherecheş, a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce în octombrie 2017 a fost aprobată şi în Senat.

Potrivit legii, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să desfăşoare acţiuni de stârpire a ambroziei, cea mai alergenică plantă din România, sub sancţiunea amenzii între 750 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 lei şi 20.000 lei în cazul celor juridice.

Deţinătorii de terenuri sunt obligaţi prin lege la lucrări periodice de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere sau erbicidare.

Verificarea modului de ducere la îndeplinire a dispoziţiilor legii se va face de către o comisie mixtă formată din inspectori ai Comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, Direcţiilor pentru Agricultură, Direcţiilor de Judeţene de Sănătate Publică precum şi de reprezentanţii autorităţilor locale.

Florica Cherecheș, deputat PNL"Îmi exprim speranţa ca ministerele avizate să elaboreze în cel mai scurt timp normele metodologice, astfel încât legea să fie pe deplin funcţională la debutul sezonului din această vară şi voi trimite şi eu câteva sugestii cu privire la conţinutul normelor, bazate pe propunerile venite în ultima vreme de la specialişti", a anunţat deputatul Florica Cherecheş (foto), marţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ambrozia  este o buruiană invazivă care creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini şi locuri lăsate în paragina. Înfloreşte în perioada august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârşitul verii - începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

De precizat că în Oradea există hotărâri de Consiliu din 2006 şi din 2009 (HCL 725/2006 şi HCL 429/2009) prin care se prevăd obligaţiile proprietarilor de teren de a şi le întreţine, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd şi amenzi contravenţionale.