Turiștii vor putea experimenta Oradea și digital. Începând din această vară, orașul va avea mai multe servicii turistice disponibile gratuit pe internet.

Tur digital

Cu o finanțare obținută prin programul Bursa Talentelor, derulat de Fundația Comunitară Oradea, asociația Renew Carpathia va derula în această vară proiectul „Experience Oradea”, prin care se va crea această infrastructură turistică digitală.

ONG-ul a fost fondat de Alex Trandafir, un tânăr orădean pasionat de geografie și turism, care a devenit ghid turistic încă dinainte de vârsta majoratului și care s-a implicat în mai multe proiecte dedicate Oradiei.

„Deoarece lumea preferă tot mai mult experiențele digitale, am decis să creăm un tur ghidat digital cu cele mai importante obiective turistice din Oradea. Astfel, pe platforma proiectului - eoradea.com - va exista o hartă cu aceste obiective, hartă care te va putea localiza. Utilizatorii vor putea opta să participe la tur în ordinea stabilită a obiectivelor, selectând opțiunea Tour, sau vor putea selecta opțiunea de Explore, ce le va permite vizitarea obiectivelor în ordinea dorită, personalizându-și turul”, se arată într-un comunicat al ONG-ului.

Centru de informare turistică „remote”

În plus, va fi creată o așa-numită „digital city booklet”, adică o carte turistică disponibilă tot pe internet, ce va centraliza informațiile turistice din oraș, cu legături spre alte platforme utile, Oradea Heritage, OTL sau muzee, de exemplu.

Turiștii vor avea la dispoziție și un centru de informare turistică online. Mai precis, în cadrul proiectului se va crea un call & chat center, unde musafirii urbei vor putea suna sau vor putea discuta într-o aplicație de tip „messenger” cu voluntari care pot să le răspundă curiozităților sau nelămuririlor.

Proiectul va mai presupune și organizarea unui curs de pregătire pentru ghizi locali, la care vor participa 5 tineri cu vârste între 18 și 25 de ani. „Astfel, tinerii vor participa la ateliere practice și vor susține pe parcursul verii tururi ghidate și alte evenimente tematice, gratuite, pentru vizitatori și orădeni. La finalul verii, cu ajutorul unei agenții partenere de formare profesională, tinerii vor lua parte la un curs oficial de atestare, pentru a putea obține un atestat de ”agent de turism - ghid” și pentru a putea profesa mai departe”, au mai transmis organizatorii. De asemenea, voluntarii vor organiza și tururi ghidate pentru turiști, prin oraș.

Renew Carpathia a mai transmis că este și în căutare de parteneri, în rândul operatorilor turistici locali, și de voluntari pentru acțiunile organizate. Doritorii pot obține mai multe informații de pe site-ul proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!