Experiment inedit în Oradea organizat de Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi Asociaţia Pro Democraţia. Joi, începând cu ora 12, orădenii sunt aşteptaţi pe pietonala Republicii să parcurgă Labirintul Anticorupţie, o construcţie din panouri de pânză cu caricaturi, sfaturi, mesaje şi îndemnuri de a lupta împotriva corupţiei, toate realizate de liceeni din mai multe judeţe ale ţării.

Potrivit unui comunicat făcut public marţi de Biroul de presă al DGA, labirintul va oferi orădenilor posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Pentru verificarea cunoştinţelor proaspăt dobândite, vizitatorilor le va fi înmânat un chestionar la care vor trebui să răspundă identificând varianta corectă în Labirint. Cei mai conştiincioşi cetăţeni vor primi materiale informative şi promoţionale.

De asemenea, orădenii vor fi invitaţi să participe şi la un sondaj de opinie neobişnuit, menit să identifice cea mai coruptă instituţie din România. Ei vor trebui să toarne un pahar cu apă într-unul din recipientele marcate cu numele instituţiei unde consideră că există cele mai mari probleme de integritate: Justiţie, Sănătate, Educaţie şi Poliţie.

Activitatea este parte a proiectului internaţional "Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine", finanţat de Fundaţia Hanns Seidel România, şi este la a doua ediţie, urmând să se extindă şi la nivel internaţional în Republica Moldova, în cadrul parteneriatului instituţional cu Centrul Naţional Anticorupţie.

Cu acest prilej, Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor încurajează încă o dată cetăţenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie şi să sesizeze săvârşirea acestor infracţiuni ori de câte ori este nevoie, la linia Telverde anticorupţie 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice linie de telefonie mobilă sau fixă.