Un demers iniţiat de unul dintre vicepreşedinţii USR Bihor, Mihai Şvab, viitor candidat la un loc în Consiliul Judeţean, a dezvăluit cât de neserioşi, mincinoşi, modeşti intelectual şi rău-voitori sunt mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni pe care alegătorii bihoreni i-au votat în 2016.
"Am trimis o solicitare cu cinci întrebări tuturor primăriilor şi Consiliului Judeţean. Am vrut să aflu dacă au fost publicate rapoartele de activitate ale consilierilor, dacă consilierii au informat plenul consiliilor despre întâlnirile cu cetăţenii, dacă au beneficiat de cursuri de perfecţionare profesională, dacă au iniţiat proiecte de hotărâri şi care a fost cuantumul îndemnizaţiilor de care au beneficiat în 2016, 2017, 2018 şi 2019", a explicat Şvab într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul USR Bihor.
15 din 101
Prezentând concluziile "chestionarului" aplicat celor 101 administraţii locale din judeţ, Mihai Şvab a spus că a primit răspuns din partea a numai 15, acestea relevând plagiate, neseriozitate, falsuri, indiferenţă, stupiditate şi rea credinţă sfidătoare.
Concret, a arătat Şvab exemplificând, în rapoartele de activitate al vicepreşedintelui CJ Bihor Ioan Mang a identificat metoda "copy-paste", în sensul că acesta "şi-a copiat rapoartele" de la un an la altul. Vicele CJ, însă, a şi minţit, afirmând în raportul din 2017 că a primit în audienţă peste 1.400 persoane, ceea ce, conform calculului făcut de USR-ist, ar însemna o persoană la 4 minute. Tot în rapoartele lui Mang scrie că acesta a fost disponibil pentru mass media "ori de câte ori a fost nevoie", ceea ce este un alt fals, având în vedere refuzurile politicianului de a răspunde, de pildă, chiar BIHOREANULUI în situaţiile în care temele nu-i conveneau.
Şi-au copiat până şi greşelile
Tot în ce priveşte rapoartele de la CJ, Mihai Şvab a constatat că unii consilieri parcă au copiat unul de la altul, exemplificând că Szoboszloi Gaspar (UDMR), Bujor Chirilă (PSD), Ioan Câmpan şi Kiss Janos (PNL) "au aceleaşi greşeli până şi de scriere".
De asemenea, "raportul lui Cornel Borza (PNL) nu există", astfel că liderul USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, prezent şi el la conferinţa de presă, l-a ironizat pe solistul de muzică populară, zicând că "poate există în format audio".
Un alt consilier judeţean, Sorin Motoca (PNL), a scris an de an aceleaşi patru rânduri, a mai spus Mihai Şvab.
La Buduslău, alte legi
La nivel de comune, situaţia este şi mai proastă, după cum a arătat USR-istul. "Primarul din Buduslău ne învaţă (n.r. – în răspunsul trimis) că nu se întocmesc rapoarte de activitate de către consilierii locali", ceea ce este o încălcare evidentă a legii.
La comuna Husasău de Tinca, toţi cei 11 consilieri locali, indiferent de apartenenţa la un partid ori la altul, şi-au copiat rapoartele de activitate.
Un alt edil comunal, viceprimarul din comuna Curăţele, a scris în raportul de activitate că "a participat la împrăştierea de amendamente pe păşunile comunale", detaliu de natură comică pentru care liderul USR Bihor a comentat din nou ironic, zicând că "o să scoatem şi nişte perle din aceste rapoarte de activitate".
Bine plătiţi, dar tot ineficienţi
Pe de altă parte, Mihai Şvab a constatat, din cele 15 răspunsuri primite, că niciun consilier local nu a fost interesat să urmeze cursuri de perfecţionare, cu excepţia unuia din Marghita, care a participat la un asemenea curs, pe teme de management al administraţiilor locale, dar nu se ştie dacă dintr-un interes real sau pentru că aceste cursuri se ţin de obicei în staţiuni turistice la munte şi la mare.
De asemenea, USR-iştii au constatat că deşi îndemnizaţiile consilierilor au crescut constant în ultimii patru ani (de pildă la Marghita de la 9.500 lei pe 2017 la peste 15.000 lei în 2019, iar la Oradea de la 855 lei brut lunar în 2017 la 1.710 lei brut lunar anul trecut), prestaţiile acestora în interesul cetăţeanului sunt "subţiri" de tot. Dovada? "Sub 1% din consilierii locali (n.r. de la cele 15 primării care au răspuns) au iniţiat proiecte de hotărâri".
Promisiune pentru o politică altfel
În finalul întâlnirii cu jurnaliştii, reprezentantul USR a afirmat că "viitorii noştri candidaţi vor fi transparenţi, vor elabora rapoarte de activitate cu maximă responsabilitate, vor fi încurajaţi să preia iniţiative ale cetăţenilor şi să le transforme în proiecte de hotărâri".
La aceeaşi conferinţă de presă de joi a USR-PLUS Bihor au participat şi doi viitori candidaţi la două primării comunale din judeţ, Călin Chişe (Mădăras) şi Sebastian Bradea (Aleşd), însă niciunul dintre aceştia nu au afirmat între priorităţile lor asemenea intenţii, vorbind despre altele: dezvoltarea infrastructurii, grădiniţelor, locurilor de joacă, asfaltarea străzilor, conectarea la magistrale de gaz, plantări de copaci.