Iată că visul preşedintelui Ilie Bolojan de a avea toată puterea în Oradea şi în Judeţ se împlineşte. Odată tranşată problema prefectului PNL, în persoana lui Dumitru Ţiplea, toate ouăle puterii şi ale opoziţiei sunt în mâinile lui Bolojan. Aşa că, de acum înainte, tot ce se petrece, cu bune şi rele, va fi exclusiv meritul sau vina şefului de la CJ.

Mulţi se întreabă cu ce-l deranja pe Bolojan dacă avea prefect de la UDMR. Răspunsul l-au primit mai repede decât s-ar fi aşteptat. Liderii maghiari, văzând că nu-i mai pot cenzura activitatea, prin prefectul lor, apelează la un soi de nesupunere civică, toţi primarii UDMR coalizându-se sub sloganul autonomiei locale.

Din păcate pentru ei, motivul cu care pleacă la luptă este ridicol. Practic, se opun cererii lui Bolojan de a-şi face curat prin comune, eventual cu ajutorul asistaţilor social. În viziunea domnilor primari, în virtutea autonomiei locale, poţi fi în rahat până la brâu, dar nimeni nu are dreptul să-ţi ceară să tragi apa pe tine!

La Primăria Oradea, Bolojan a demonstrat cu cifre că poţi avea cele mai mici cheltuieli de personal raportate la populaţie, culmea, cu cele mai bune rezultate. Dacă lucrul acesta îi reuşeşte şi la Judeţ, vom avea un exemplu de bune practici ce ar putea fi exportat în întreaga ţară.

Presiunea pentru eficientizarea sistemului administrativ va veni de jos în sus, pentru că la nivel de coaliţie nu există dorinţa şi putinţa ca lucrurile să se clintească. Aşa că miza pentru ce se întâmplă în Bihor depăşeşte cu mult graniţele judeţului, căci, nu-i aşa, dacă la noi se poate, de ce să nu se poată peste tot?

Am spus în titlu despre experimentul Bolojan şi nicidecum despre experimentul liberal, pentru că la nivel naţional, după cum se vede, liberalii sunt într-o concurenţă acerbă cu PSD-ul în competiţia de numire a celor mai proşti membri de partid în instituţiile deconcentrate.