Judecătoria Oradea a primit rezultatul expertizei solicitată pentru stabilirea alcoolemiei lui Iuliu Kiss, alias Paprika, în momentul producerii accidentului rutier din 11 iunie a.c., soldat cu moartea unei tinere de 24 ani şi rănirea gravă a altor două.

Potrivit avocatului Ionel Manole, care îl reprezintă pe Kiss în procesul deschis pe marginea tragediei şi în care acesta e acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, specialiştii Institutului de Medicină Legală Timişoara au stabilit că interlopul avea în momentul producerii accidentului o alcoolemie în sânge de aproximativ 0,5 la mie.

"În document se specifică faptul că alcoolemia era în creştere. El a băut cu puţin timp înainte de a se urca la volan, iar alcoolul nu se absorbise încă în sânge. De aceea, în momentul producerii accidentului era doar de aproximativ 0,5 la mie grame alcool în sânge, iar când s-a recoltat, la 55 de minute după evenimentul rutier, a fost de 1,1 la mie", a declarat pentru BIHOREANUL Ionel Manole.

Manole a precizat totodată că, având în vedere informaţiile noi care au survenit în caz, există posibilitatea ca încadrarea faptelor de care e acuzat clientul său să se modifice.

"Lui Kiss i s-a reţinut faptul că a condus având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală de 0,8 la mie, circumstanţă agravantă care în cazul infracţiunii de ucidere din culpă atrage o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 15 ani. Având în vedere că expertiza a relevat că această probă nu stă în picioare, alcoolemia lui fiind de 0,5 la mie, este de aşteptat ca judecătorul să renunţe la această circumstanţă agravantă, moment în care şi cuantumul pedepsei se schimbă, la închisoare între 2 şi 7 ani", a explicat avocatul.

Pe de altă parte, avocatul a mai declarat că, la solicitarea interlopului, a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a procesului.

"Clientul meu consideră că în Bihor nu poate avea un proces echitabil după standardele CEDO. Este unicul caz din ţară cu o arestare de 5 luni de zile pentru o infracţiune din culpă. Sunt cazuri infinit mai notorii, cum e şi cazul lui Huidu, care nu a fost nici reţinut, darămite să se pună problema arestării", a afirmat Manole.

Iuliu Kiss a fost arestat, după ce, pe 11 iunie, a provocat un accident mortal la intersecţia dintre străzile Meşteşugarilor şi Barcăului, iar de atunci a rămas în spatele gratiilor.

Aflat la volanul unui Mercedes de lux, Paprika nu a acordat prioritate unui Tico, în care se aflau trei tinere, şi a intrat din plin cu bolidul în cea de-a doua maşină. În urma accidentului, Adriana Jurcan, 24 ani, a murit pe loc, sora ei geamănă, Anca, a ajuns în comă, iar verişoara lor, Mihaela, a fost transportată la Cluj pentru operaţie. Între timp, victimele accidentului au fost externate, iar starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit.

Iuliu Kiss a fost trimis în judecată pe 11 iulie, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, iar cele două tinere supravieţuitoare şi familia acestora solicită acum despăgubiri de peste 2 milioane de euro.