Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş au deschis un dosar penal în cazul exploziei produse luni seară la staţia de îmbuteliat Corsar Gas din Ştei. În paralel și Inspectoratul Teritorial de Muncă a deschis o anchetă, dat fiind că este vorba despre un accident colectiv de muncă soldat cu rănirea a 7 persoane, dintre care 4 sunt în stare gravă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, sub semnătura prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gheorghe Vidican, cercetările în caz se fac pentru infracţiuni de vătămare corporală din culpă, distrugere şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

"În urma producerii deflagraţiei, hala unde îşi desfăşurau activitatea personalul de serviciu a suferit degradări, respectiv distrugerea instalaţiilor de îmbuteliere a gazului şi a geamurilor, urmate de un incediu, în urma căruia 7 persoane au suferit traumatisme, respectiv arsuri, dintre care 4 sunt în stare critică, sedaţi şi ventilaţi mecanic, având arsuri de căi respiratorii, la nivelul feţei şi a membrelor superioare de gradul 1 si 2 A", se arată în document.

Se caută cauza

Procurorii mai precizează că cele 7 victime se aflau de serviciu în schimbul 2 şi "efectuau diverse activităţi de îmbuteliere şi manipulare a butelilor de gaz, în momentul în care s-a produs o explozie, urmată de un incendiu".

Marţi, echipaje complexe de procurori, poliţişti, inspectori ai ISU şi de la ITM Bihor au mers din nou la punctul de lucru al firmei, pentru cercetări, încercând să stabilească dacă evenimentul s-a produs din cauza unei erori umane, a unei neglijenţe sau a unei defecţiuni.

"Acum se strâng date. Începând de mâine se va forma o comisie specială care va fi coordonată de un reprezentant al Inspecţiei Muncii din Bucureşti. Aşa prevede procedura în cazul accidentelor colective de muncă", a explicat pentru BIHOREANUL şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

Niciun rănit nu trebuie transferat

Între timp, cei șapte muncitori răniți în urma deflagrației sunt internați la Spitalul Județean din Oradea, patru dintre ei fiind la secția de Terapie Intensivă.

Prefectul Ioan Mihaiu a declarat BIHOREANULUI că niciunul dintre cei patru răniţi grav nu are viaţa în pericol în acest moment (marţi, la ora amiezii) şi, de asemenea, niciunul nu trebuie transferat în alte spitale din ţară. "Nu trebuie transferaţi, o echipă de medici a stabilit acest lucru", a spus prefectul.

Mihaiu a mai afirmat că medicii orădeni evaluează mai ales posibilele arsuri ale căilor respiratorii, cele mai dificil de tratat. "Toţi răniţii au fost examinaţi în ce priveşte riscurile pentru căile respiratorii. La unul dintre ei s-a confirmat existenţa arsurilor pe căile respiratorii, la unul nu, iar alţii doi sunt încă în examinare. Toţi răniţii rămân la Oradea, toţi sunt în stare bună, dar problema în arsuri este că pot să apară complicaţii oricând. Ei rămân la Terapie Intensivă", a mai precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Vezi mai jos imagini de la locul incendiului!