Creşterea capacităţii de testare în spitalele din Oradea şi testarea masivă în rândul persoanelor întoarse din străinătate şi puse în carantină dau rezultate tot mai vizibile. Datorită acestor factori, în ultimele 24 de ore au fost diagnosticaţi încă 35 de bihoreni cu coronavirus, în timp ce gradul de ocupare în centrele de carantină a scăzut sub 1.000 de persoane, ajungând la nivelul de la începutul lunii. Pe de altă parte, a crescut numărul pacienţilor vindecaţi în Spitalul Municipal.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, luni dimineaţă, bilanţul confirmărilor Covid pozitive a crescut la 428 persoane, faţă de 393 (cumulat, de la începutul crizei), câte erau înregistrate duminică, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 35 de cazuri noi.

Sursele nu au precizat dacă între persoanele depistate cu coronavirus în aceste ultime 24 de ore sunt sau nu şi localnici din colonia de rromi din Vadu Crişului, de unde sâmbătă au fost prelevate 123 de probe biologice.

Tot în urma testărilor efectuate duminică, atât cu aparatul PCR din laboratorul Spitalului Municipal Oradea (cumpărat din donaţii), cât şi cu cel din dotarea Spitalului Judeţean (furnizat de Ministerul Sănătăţii), din centrele de carantină amenajate în hotelurile din apropierea oraşului au fost "eliberaţi" într-o zi nu mai puţin de 106 bihoreni reveniţi din străinătate, ceea ce înseamnă că au fost testaţi şi rezultatele au indicat cu nu sunt purtători de coronavirus.

"Luni dimineaţă, la ora 8.30, avem în carantină în Bihor 942 persoane, comparativ cu 1.064 câte erau duminică", au precizat sursele BIHOREANULUI.

Practic, populaţia din centrele de carantină a scăzut sub 1.000 de persoane, nivel atins în prima decadă a acestei luni, imediat după al treilea val de "stranieri", repatriaţi din Marea Britanie şi Irlanda. Pe 6 aprilie, în centrele de carantină de lângă Oradea erau instituţionalizate 961 persoane, iar în 7 aprilie 1.064 persoane.

Totodată, potrivit surselor medico-sanitare, în ultimele 24 de ore în Spitalul Municipal s-au înregistrat încă trei cazuri de vindecare, totalul de la începutul crizei urcând astfel la 36, faţă de 33 câte erau duminică.

Numărul persoanelor internate în spital era de 152 pacienţi şi, din fericire, nu s-a mai înregistrat niciun nou deces, numărul acestora rămânând la un total de 8 (din care unul raportat greşit ca fiind în Oradea, deşi s-a petrecut în Satu Mare).

Conform surselor, niciun medic nu este infectat până în prezent, iar asistente doar două, de la începutul crizei.

UPDATE, ora 13:

Grupul de comunicare strategică a transmis, luni, la ora 13, buletinul zilnic privind numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 din România. Potrivit datelor oficiale, în Bihor sunt înregistrate 416 cazuri de coronavirus, diferenţa faţă de numărul prezentat de BIHOREANUL izvorând cel mai probabil din ora raportării. 

Pe de altă parte, transmite GCS, luni, în România erau înregistrate, de la începutul epidemiei, 11.339 cazuri. Dintre cei infectaţi, 3.141 au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi. 631 de persoane şi-au pierdut viaţa. 

Până acum, la nivel naţional, au fost prelucrate peste 140.000 de teste.