O explozie puternică a zguduit, vineri după-amiaza, un bloc din Ştei. Explozia s-a produs la etajul patru al clădirii, într-o garsonieră, iar pompierii militari sosiţi la faţa locului au găsit o persoană rănită, iar într-un alt apartament un cadavru.

Un elicopter SMURD Timiş va aduce pacientul rănit la Oradea.

De la butelie

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca, explozia a fost anunţată la ora 17.15 şi s-a produs într-o locuinţă situată la etajul 4 al unui bloc de garsoniere din cauza unei butelii de gaz. "Explozia nu a fost urmată de incendiu însă suflul a afectat 10 locuinţe din bloc", a declarat, pentru BIHOREANUL, Camelia Roşca.

Totodată, în urma exploziei o persoană a fost rănită. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 54 ani care a suferit arsuri la membrele superioare şi căile respiratorii. "Acestuia i s-a acordat primul ajutor de către paramedici şi a fost predat echipajului medical din elicopterul SMURD, care îl va transporta la Oradea", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Şeful UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea a declarat că pacientul rănit este aşteptat, deja, la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul clinic judeţean Oradea. "Din primele date, leziunile sunt de gravitate medie. Dar vom stabili exact după investigaţiile medicale", a spus dr. Borcea.

Alte două persoane au suferit atacuri de panică şi au fost transportate la Spitalul din Ştei.

De asemenea, pompierii au verificat toate locuinţele din bloc, găsind într-unul din apartamente un cadavru într-o stare avansată de descompunere. "Decesul acestei persoane nu are legătură cu explozia", a mai explicat Roşca.

Cum evitaţi nenorocirile

Pompierii reamintesc faptul că utilizarea necorespunzătoare a buteliilor sau instalaţiilor de gaze lichefiate poate provoca incendii sau deflagrații ce se pot solda cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu rănirea unor persoane sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. 

Pentru a preveni astfel de probleme, specialiştii vă recomandă să nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată, să vă asiguraţi întotdeauna că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul, iar înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închis. 

În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii.

UPDATE, ora 20.30

Potrivit maiorului Camelia Roşca, din blocul respectiv, situat pe str. Garofiţei din Ştei, au fost evacuate 30 de persoane. 

Deşi iniţial se credea că 10 garsoniere au fost afectate de deflagraţie, până la urmă numărul lor a crescut la 14. „În urma evaluării efectuate de Inspectoratul de Stat în Construcţii, un număr de 14 garsoniere au fost afectate de explozie, zece situate la etajul 4, la care s-a produs deflagraţia, respectiv patru garsoniere situate la etajul 3. Concluzia reprezentanţilor ISC a fost aceea că structura de rezistenţă a imobilului nu a fost afectată. Primăria localităţii a trimis o echipă pentru curăţarea spaţiilor comune. După finalizare se va permite revenirea în bloc a locatarilor”, a transmis reprezentanta ISU Crişana.