Liberalizarea înseamnă libertate. Consumatorii casnici racordaţi la reţeaua de gaze pot alege, începând din 1 iulie 2020, de la cine şi la ce preţ să le cumpere. Distribuitorul care îi aduce combustibilul rămâne acelaşi, dar furnizorul care îl trimite pe conductă poate fi oricare din cei peste 60 de pe piaţa românească.

"Procesul de liberalizare a pieţei îi permite clientului să îşi aleagă cea mai bună ofertă, iar în cazul consumatorilor mari chiar să negocieze preţul", spune preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorului de Energie. Atât doar că preţurile au explodat!

Puteţi alege!

Piaţa gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că preţurile consumatorilor casnici şi industriali vor fi stabilite de piaţă, nu de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Început încă din aprilie 2017, procesul a fost blocat de guvernarea PSD prin OUG 114/2018, care a limitat la 68 lei pe MWh preţul gazului pentru populaţie şi termocentrale. Măsura încălca însă legislaţia europeană, aşa că procesul de liberalizare a fost reluat anul trecut la presiunea Comisiei Europene.

În vara lui 2020, cei circa 3,5 milioane de consumatori casnici au primit un an pentru a alege una dintre ofertele furnizorilor de gaz de pe piaţă. Potrivit ANRE, însă, până la sfârşitul lunii aprilie 2021 doar 32,9 % au semnat noi contracte, iar 67,1% n-au avut nicio reacţie. Prost promovată, la fel ca în cazul liberalizării energiei electrice, măsura a trecut pe lângă omul de rând...

"Nu mi-am bătut capul..."

Majoritatea celor 14.000 de clienţi casnici deserviţi în Oradea de distribuitorul Distrigaz Vest, care oferă şi servicii de furnizare, nu au trecut pe noile contracte. "Nu mi-am bătut capul. Oricum rămân la Distrigaz. Poate voi plăti ceva în plus, dar la iarnă, dacă apare vreo avarie, n-o să intervină la relanti pe motiv că nu-s clientul lor", zice Mircea, proprietarul unei case din cartierul Europa.

Nici Dan, din cartierul Grigorescu, nu schimbă furnizorul. "N-are rost să umbli după ieftineli. Când s-a liberalizat energia electrică, firmele cu preţuri mici nu şi-au mai putut onora ofertele şi au lăsat oamenii baltă. Pentru o economie de câţiva lei nu merită deranjul. Mai bine închid din căldură într-o cameră", zice bărbatul.

La fel gândeşte şi Adrian, din cartierul Tineretului. "Rămân pe Distrigaz, dar nu semnez niciun contract. Poate din vară se mai liniştesc lucrurile şi vine cu o ofertă mai bună", spune el.

Se scumpeşte gazul! 

Numai că şansele să se întâmple asta sunt mici... Pentru cei care nu ştiu, în Europa preţul gazului e dictat de Rusia. România plăteşte tarife peste media ţărilor europene pentru că importă gaz doar iarna, când consumul depăşeşte producţia internă. Furnizorii români au achitat anul trecut 16,75 euro pe MWh, cu 6 euro peste media statelor europene.

În plus, liberalizarea pieţei intervine într-un moment de scumpire a gazului determinat de repornirea economiilor post-pandemie. "Acum, preţurile la gaze în Europa şi România sunt foarte mari, iar creşterea a început încă din aprilie. Dacă în martie se mai încheiau contracte pentru iarna 2021 - 2022 la preţuri în jur de 90 lei/MWh, momentan sub 140 lei e imposibil. Preţul este undeva între 130 şi 140 lei. N-ar trebui să surprindă pe nimeni această creştere", spune vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy (foto). Ca atare, oficialul recomandă consumatorilor să îşi limiteze costurile prin alegerea unui furnizor din piaţa concurenţială.

Trei majorări succesive

Dar noile preţuri sunt cert mai mari. Operatorul local Distrigaz Vest a trimis luna trecută consumatorilor casnici o ofertă cu preţurile pe un an începând din 1 iulie, pe patru categorii de consum.

Circa 90% dintre clienţi se regăsesc în prima categorie, cu consumuri de până la 28MW/h pe an. Având în vedere scumpirea gazului la furnizor, compania le propune o majorare de preţ cu 22,5%, de la 123,50 lei pe MW/h la 160 lei începând din 1 iulie.

Din 1 octombrie, aceasta va fi urmată de o altă majorare cu 5,8%, la 170 lei pe MW/h pentru perioada până la sfârşitul anului, şi de încă una, de 2,8%, la 175 lei pe MW/h, în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2022. Însumat, înseamnă o creştere a tarifelor cu circa 30%, echivalentul a 51,5 lei pe MW/h, în numai un an! Majorarea se aplică inclusiv celor care nici nu semnează un contract cu Distrigaz Vest, dar nici nu se mută la alt furnizor.

"În situaţia în care clientul casnic nu îşi exercită dreptul de eligibilitate până la 30 iunie 2021 şi nu încheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor contractul aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, oferta propusă de furnizorul actual se consideră acceptată şi, în consecinţă, contractul de furnizare aferent acesteia este considerat încheiat tacit începând cu 1 iulie 2021", se menţionează în Ordinul ANRE 27 din 2020.

ALEGE CÂT PLĂTEŞTI! Începând din 30 iunie, nu va mai exista preţ reglementat de ANRE pentru gazele naturale. Consumatorii trebuie să opteze pentru una dintre cele peste 60 de oferte de pe piaţa liberă, din păcate, toate mai scumpe

Regula facturilor mari 

Orădenii îşi pot estima singuri viitoarele facturi adăugând procentele de majorare de mai sus la cele de anul trecut. Un exemplu este al Corinei Ardelean (foto), proprietara unei case de 141 mp din cartierul Tineretului. "Cel mai mult am plătit până acum cam 800 lei, pe luna ianuarie a anului trecut, când a fost foarte frig. Pare mult, dar nu-mi place să stau în frig. Temperatura din casă nu coboară niciodată sub 22 grade Celsius", spune femeia.

BIHOREANUL a făcut un calcul, concluzionând că excepţia de anul trecut va deveni de anul viitor regulă. Presupunând că vremea se va menţine la fel ca în 2020, iar consumul de gaze va fi identic, dacă în iulie anul trecut Corina a plătit pentru gaz cam 39,5 lei, după scumpirea de la sfârşitul lunii iunie va datora 48 lei.

La fel, prin comparaţie cu factura de 268 lei din noiembrie 2020, în noiembrie 2021 va avea de plătit 348 lei (după majorările din iunie şi octombrie), iar raportat la factura de 608 lei din februarie 2021, în aceeaşi lună a anului viitor va avea de plătit circa 810 lei (după cele trei scumpiri succesive din iunie, octombrie şi ianuarie). Deci, cu 200 lei mai mult!

"Nu avem ce adăuga"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Distrigaz au refuzat să comenteze noile tarife. "Oferta noastă este publică, nu avem ce adăuga", a spus un reprezentat al firmei.

Explicaţia e simplă. Compania este un distribuitor care câştigă din tariful de distribuţie reglementat în continuare de ANRE, iar oferta de furnizare se adresează clienţilor strict ca serviciu complementar. Firma şi-a calculat tarifele astfel încât să nu iasă în pierdere dacă preţul la care cumpără gazul va creşte în continuare, aşa cum spun toate prognozele.

Chiar şi aşa, consultând comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, oferta Distrigaz Vest de 160 lei pe MWh valabilă din iulie se afla sâmbăta trecută pe locul 23 dintre cele 64 postate. Cel mai mic preţ era ofertat de Electric & Gas Power Trade (125,39 lei pe MWh), cu doar 2 lei peste tarifele practicate astăzi de distribuitorul orădean, iar cel mai mare preţ (249,18 lei pe MWh) era cerut de Hermes Energy & Gas.

Orădenii sunt sfătuiţi să fie precauţi. "Când tariful este prea jos clientul trebuie să analizeze oferta atent, ca să vadă dacă este în regulă. Între furnizorii serioşi nu vor fi niciodată diferenţe mai mari de câţiva lei", spune preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorului de Energie, Septimiu Nicolas (foto). Experienţa liberalizării pieţei de energie electrică a demonstrat însă că, din comoditate ori necunoştinţă de cauză, mai puţin de 10% din clienţii finali şi-au schimbat furnizorul, lucru care este de aşteptat să se întâmple şi în cazul celei de gaz. Iar protestele vor veni, ca de obicei, prea târziu...


SCHIMBAREA, GRATIS
"Notaţi indexul contorului"

Procesul de schimbare a furnizorului de gaz este gratuit şi nu implică lucrări pentru că distribuitorul rămâne acelaşi. Consumatorul final poate alege una dintre ofertele afişate pe comparatorul de pe site-ul ANRE şi să încheie contractul cu cel ales. La perfectarea documentelor, clientul completează notificarea privind schimbarea furnizorului, prin care acesta este împuternicit comunice modificarea operatorului de reţea şi vechiului furnizor.

Apoi, operatorul de reţea convine cu vechiul şi cu noul furnizor data de la care acesta din urmă începe să vândă gaz clientului. "Vă recomandăm să citiţi şi să notaţi şi dumneavoastră indexul contorului de gaze ", anunţă pe site-ul propriu ANRE.

Ulterior, fostul furnizor are 42 de zile să transmită clientului factura cu restul de plată neachitat până la trecerea la cel nou.