Chiar dacă nu este un monument istoric, micuţa seră de pe Aleea Ştrandului, pe care orădenii o ştiu sub numele de Expo-Flora, ar merita pusă în valoare. Cu o istorie de aproape jumătate de secol, timp în care a fost gazda singurei grădini botanice din oraş, sera a ajuns azi un "monument" de delăsare. 

Veche de 50 de ani

Pentru că oraşul n-a avut niciodată o grădină botanică, singurul loc unde orădenii au putut admira plante exotice a fost sera Expo-Flora, mica clădire cu schelet metalic şi pereţi şi cupolă din sticlă situată vizavi de intrarea în Parcul Brătianu. 

Pusă în funcţiune în 1977, sera a fost abandonată după revoluţia din ’89, iar toate plantele din interior s-au uscat, cu excepţia a trei palmieri şi a unui cocotier. În 1996, sera a fost preluată în administrarea Universităţii din Oradea, devenind baza didactică de biologie vegetală. 

Palmier

Ani la rând, aici, studenţii şi profesorii au făcut cercetări printre sutele de exemplare din zeci de specii de plante - atât flori obişnuite, precum muşcate, cât şi exotice, cum ar fi palmieri şi bananieri. De asemenea, în incintă erau amenajate câteva laboratoare, unde s-au realizat inclusiv culturi de embrioni in vitro. Inclusiv giganţii sequoia din Oradea au fost multiplicaţi aici, în eprubete!

"A ajuns la capătul vieţii" 

Din toamna acestui an, sera a rămas pustie. Universitatea din Oradea a părăsit clădirea aflată în proprietatea Primăriei, după ce a constatat că avea nevoie de serioase lucrări de reabilitare.

Constantin Bungău, rector Universitatea din Oradea"Din punct de vedere al construcţiei, Expo-Flora a ajuns la capătul ciclului de viaţă. Este o construcţie veche, care nu mai răspunde cerinţelor de a face cercetări sau de a conserva ecosistemul pentru care a fost construită. În calitate de administrator, noi nu puteam face reparaţii capitale", spune rectorul Constantin Bungău (foto). "Sunt inginer şi am fost acolo, să văd cum stau lucrurile. Toată infrastructura trebuie schimbată", concluzionează el. 

Cu suprafeţe mari din sticlă, sera era deficitară la sistemul de încălzire, iar costurile facturilor de termoficare erau mari. De altfel, în pandemie, pentru că studenţii nu au mai mers fizic la cursuri, încălzirea în seră a fost oprită, iar majoritatea plantelor s-au uscat. Drept urmare, în septembrie a.c. universitarii şi-au strâns lucrurile şi au predat cheile Primăriei.

Se caută soluţii

Abandonarea serei Expo-Flora înseamnă că nici Universitatea din Oradea, dar nici oraşul în sine nu mai au vreo grădină botanică, un loc unde să poată fi văzute ori cercetate plante deosebite. Rectorul Bungău spune că este în căutare de soluţii, dorindu-şi să construiască o nouă seră, în campusul Universităţii, de îndată ce va găsi finanţarea necesară.

Sera Expo Flora din Oradea 2022

În acelaşi timp, Universitatea păstrează parteneriatul cu Primăria şi îl va fructifica după ce municipalitatea va amenaja Grădina botanică Salca, un proiect vehiculat de ani buni pentru terenul aflat între Lotus Center şi Parcul Salca. 

Intenţia Primăriei este să amenajeze acolo o zonă de relaxare şi studiu deopotrivă, cu un lac artificial ce va permite cultivarea plantelor iubitoare de apă şi cu puncte de belvedere. Proiectul cuprinde şi o mică seră, dar până când Primăria nu va atrage o finanţare pentru această investiţie, totul rămâne la stadiul de idee.

Va urma

În acelaşi timp, însă, Expo-Flora a devenit o ruină care le strică priveliştea orădenilor şi turiştilor care trec pe lângă ea în drum spre Aquapark. Prin geamurile sparte şi murdare, curioşii văd doar câteva ghivece răsfirate, dezordine şi multă delăsare. 

Florin Birta, primarul OradieiPrimarul Florin Birta (foto) spune că a înţeles decizia Universităţii de a se retrage, sera având într-adevăr nevoie serioasă de reabilitare. "Este o clădire degradată, cu probleme de structură şi unde întreţinerea costă mult. Am preluat-o de la Universitate şi este clar că trebuie să îi dăm o altă faţă". Totuşi, edilul nu ştie încă ce se va întâmpla cu ea. "Nu am decis cum vom valorifica acest spaţiu, ce funcţiune îi vom da. Până în primăvară, vom lua o decizie şi atunci vom putea vorbi despre ce va fi acolo", spune Birta. 

Primarul garantează, în schimb, că nu va aştepta primăvara ca să le ceară subalternilor să dichisească puţin locul, astfel încât trecătorii să nu mai rămână cu un gust amar, când trec pe lângă sera unde, cândva, creşteau banane şi palmieri.


Vocea străzii

Ce credeți că ar trebui să facă Primăria cu clădirea Expo-Flora?

Ar trebui să reabiliteze clădirea. Studenții făceau acolo cercetări și copiii puteau merge să învețe plante exotice.

Ludmila Lăcătuș

Clădirea se potrivește unei galerii de arte. Cred că ar fi interesant pentru public să descopere arta în această clădire.

Andrei

Primăria ar trebui să o reamenajeze ca grădină botanică, să o întrețină și să permită publicului larg să o viziteze.

Cornelia Radu

Locul se pretează pentru o cafenea fără muzică sau televizor, unde să fii înconjurat doar de flori. O zonă de relaxare.

Joó Emilia

O știm ca grădină botanică și așa ar trebui să rămână. Ar trebui să nu distrugem, ci să valorificăm ceea ce avem.

Alina Pop

Ar putea să o mărească și să amenajeze un acvariu, cum este la Budapesta, la Tropicarium. Ar atrage foarte mulți turiști.

Mihai Barna

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!