Muzeul oraşului Oradea găzduiește, începând de joi, o expoziţie ce se anunță interesantă în special pentru fanii muzicii rock. Este vorba despre „Omega 60", o colecție de obiecte dedicate aniversării a 60 de ani de la înființarea celebrei trupe rock Omega din Ungaria.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Muzeul Ţării Crişurilor (din subordinea MoO), expoziţia itinerantă a fost prezentată pentru prima dată în oraşul Szentes, apoi a fost dusă în Őriszentpéter, ambele în Ungaria, iar acum ajunge în oraşul de pe Crişul Repede.

Sunt prezentate zeci de exponate, printre care obiecte personale ale membrilor formaţiei, precum și unele care provin din colecţii private ale fanilor Omega.

„Activitatea şi succesul trupei reprezintă una dintre cele mai importante pagini din istoria muzicii rock maghiare. Omega a fost prima trupă maghiară care a concertat în Marea Britanie, a avut cel mai bine vândut album în Ungaria şi în străinătate, a dat primul spectacol cu lasere pe o scenă din Ungaria şi a scos primul CD şi DVD din țara de origine", se arată în informarea organizatorilor.

Trupa Omega a fost fondată în 1962 şi a devenit în anii ’70 o figură marcantă a rockului progresiv din Europa. Trupa a activat inclusiv anul acesta, cântând în mai multe oraşe din Ungaria. În Oradea, membrii trupei au încântat publicul la ediţia din 2017 a Zilelor Sfântului Ladislau (foto principală).

"Omega 60" va fi vernisată joi, de la ora 16, curatori fiind Arató Mátyás, istoric din oraşul Szentes, şi Ionuţ Ciorba, şeful secţiei MoO. Intrarea la eveniment e liberă. 

Expoziția va putea fi vizitată până în 15 ianuarie 2023. Muzeul din Cetate este deschis de marţi până duminică în intervalul 9 – 17. Preţul unui bilet de vizitare a expoziţiilor este de 15 lei pentru adulți şi 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Copiii sub 4 ani au intrare liberă.

Evenimentul este organziat de orașul Szentes, Muzeul Țării Crișurilor și Fundația Varadinum.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!