Exproprierile celor cinci case şi a mai multor garaje şi anexe din zona străzii Calea Aradului pe locul cărora municipalitatea a anunţat că vor fi amenajate 295 de locuri de parcare vor costa bugetul local peste 3 milioane lei.

Consilierii locali au aprobat miercuri coridoarele de expropriere pentru perimetrele delimitate de străzile Calea Aradului, Vlădeasa şi Fagurelui, respectiv Calea Aradului, Lalelor, Henrik Ibsen şi Corniţelului. Cele două hotărâri au fost adoptate cu 22 de voturi din partea reprezentanţilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Pentru exproprierea celor 5 case şi a mai multor garaje, anexe şi terenuri, bugetul local le va plăti proprietarilor despăgubiri de peste 3 milioane lei.

Astfel, pentru perimetrul delimitat de strada Vlădeasa valoarea despăbugirilor care vor fi acordate pentru 3 case de locuit, 4 anexe, 12 garaje şi 1.500 metri pătraţi de teren a fost estimată de firma Evalmob la 1,9 milioane lei. Pentru zona delimitată de strada Henrik Ibsen despăbugirile care vor fi acordate pentru 2 case, 4 anexe, un gard şi 886 metri pătraţi de teren se vor ridica la 1,2 milioane lei.

De la 100.000 euro pe casă...

Potrivit unor surse din Primărie, despăgubirile acordate pentru o casă care urmează să fie demolată încep de la 100.000 euro şi pot ajunge pentru un imobil cu un etaj la circa 150.000 euro.

"Nu vrem să ne batem joc de oameni. Am încercat să mergem cu despăgubirile acordate la limita maximă a plafonului estimat de firma de evaluare, astfel încât proprietarii să îşi poată achiziţiona alte imobile pe măsură", a declarat primarul Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

Pe amplasamentul proprietăţilor care vor fi demolate municipalitatea va amenaja în curtea blocurilor 295 de locuri de parcare. Lucrările, în valoare totală de 6,5 milioane lei, vor trebui finalizate în termen de trei luni.

Reţea şcolară şi proiecte de sănătate...

În cadrul şedinţei de joi aleşii orădenilor au mai aprobat extinderea reţelei şcolare din Oradea pentru anul şcolar 2018 - 2019 prin introducera în listă a Grădiniţei cu Program Normal şi Prelungit "Joyful Learning" din strada Branului 24. Noua grădiniţă privată a primit autorizaţia de funcţionare a Ministerului Educaţiei Naţionale în cursul anului trecut.

Pe de altă parte, consilierii locali au mai aprobat iniţierea procedurii de aderare a municipiului Oradea la Reţeaua Europeană a Oraşelor Sănătoase, înfiinţată la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Înfiinţată în anul 1987, reţeaua cuprinde în prezent peste 1.500 de oraşe din 30 de ţări. Printre priorităţile programului OMS se numără: crearea unui mediu care să susţină sănătatea, creşterea calităţii vieţii, îmbunătăţirea igienei şi curăţeniei respectiv asigurarea accesului la serviciile de sănătate atât curative cât şi preventive.

Reţeaua oferă oraşelor membre o platformă de dezbatere a temelor de legate de sănătate şi, mai ales, diseminarea exemplelor de bune practici în acest domeniu.