Tribunalul Bihor s-a pronunţat în cazul lui Valeriu Popa (ex Flonta), liderul unuia din cele mai mari şi mai active filiere de trafic de droguri din Bihor. Bărbatul, originar din localitatea bihoreană Zăvoiu, a dispărut din ţară în 2001, fiind prins în Ecuador, de unde a fost extrădat în vara acestui an.

Condamnat în lipsă la 25 de ani de închisoare pentru trafic intern şi internaţional de droguri respectiv pentru spălare de bani, bărbatul a cerut rejudecarea procesului imediat după ce a fost adus în ţară iar în urma dezbaterilor instanţa a decis să îi reducă pedeapsa, de la 25 la 10 ani de închisoare cu executare.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată, prin apel, în termen de 10 zile de la pronunţare.

Valeriu Popa a fost unul dintre cei mai agili traficanţi de cocaină. A pus pe picioare prima sa "afacere" în 1999, cu ajutorul unui columbian, Lotero Arias Fabio Nel, pe care îl cunoscuse în Penitenciar iar în scurt timp reţeaua a ajuns să aprovizioneze cu droguri toată parte de vest a ţării.

Valeriu Popa coordona reţeaua din Columbia, de unde trimitea droguri familiei sale, prin intermediul prietenilor şi consătenilor săi, ascunse în sticle de whisky, în aparate radio, staţii de amplificare şi camere de luat vederi, pe ruta Budapesta - Columbia (dus) şi Columbia - Budapesta - Chişinău (la întoarcere).

În ţară, drogurile erau preluate şi distribuite de fosta sa soţie, Delia Popa, fosta şefă de cabinet a senatorului PSD de Bihor, Vasile Duţă, poreclit "Baronul drogurilor", atât în Oradea, cât şi în Ungaria unde ajungea la un cecen, Mejidov Aslan.

În cele din urmă, soţii Popa au divorţat, însă nu au întrerupt şi "colaborarea" până în momentul în care filiera a fost descoperită, în 2001, de poliţişti. În dosarul penal deschis de procurorii DIICOT Bihor au fost puse sub învinuire 10 persoane, printre care şi soţia liderului, Delia Popa, iar Valeriu Popa a fost dat în urmărire internaţională.

În momentul arestării, femeia a ales să-şi toarne fostul soţ, soacra, Floare Flonta şi pe alţi membri ai grupului, pentru a-i fi redusă pedeapsa. De altfel, femeia a fost condamnată doar la 5 ani de închisoare, în timp ce soacra sa, Floare Flonta, care fugise în Ecuador la fiul ei, a încasat 15 ani de închisoare iar fostul ei soţ a fost condamnat la 25 de ani.

Până să fie reţinut în Ecuador, Valeriu Flonta a a creat alte două filiere în care au fost implicate 9 persoane, şapte români şi doi croaţi, între care şi tatăl său, Cornel Flonta şi fratele său, Dorel, prinşi cu un transport de cocaină într-o acţiune a DIICOT Timişoara. Bătrânul, Cornel Flonta, bolnav de cancer, a murit însă Dorel a fost condamnat şi a executat 6 ani de închisoare. După eliberare, acesta s-a întors în Ecuador.

În august 2013, odată cu Valeriu Flonta, autorităţile din Ecuador au extrădat-o şi pe mama acestuia. În timp ce fiul ei a cerut rejudecarea procesului în care a fost condamnat, mama sa a solicitat revizuirea dosarului, solicitare care se află în atenţia Tribunalului Bihor, unde va intra în dezbatere în luna februarie 2014.