Extremiştii maghiari din ”Mişcarea tinerilor din cele 64 de comitate”, care sâmbătă seară aveau programată o întâlnire pentru recrutare de simpatizanți într-un pub orădean, au suferit un eșec răsunător. La manifestare s-au strâns doar 10 persoane, cu tot cu organizatori.

”Pe 28 februarie desfacem steagul la Oradea. Vino să te întâlnești cu mișcarea ardeleană! Fii parte din rezistența maghiară!”. Aşa suna anunțul postat pe pagina de Facebook a organizației extremiste ”Mişcarea tinerilor din cele 64 de comitate” - filiala Ardeal, care vestea o întâlnire cu simpatizanții orădeni sâmbătă seară, de la ora 18, într-un pub orădean.

Deși în spațiul virtual înștiințarea a strâns peste 170 de aprecieri, la manifestare s-au adunat doar 10 persoane, cu tot cu organizatori. Îmbrăcați în tricouri sau bluze negre, imprimate cu imaginea dictatorului fascist Horty Mijklos, ori cu harta Ungariei mari, tinerii s-au închis într-o sală retrasă a localului.

Încăperea au rezervat-o fără să pomenească scopul real al manifestării, stârnind astfel și nemulțumirea proprietarilor, care au aflat de la BIHOREANUL că adăpostesc un grup de extremiști. ”A venit o persoană și a solicitat să i se închirieze o sală din local pentru o întâlnire. Noi am crezut că e o întâlnire aniversară”, a  explicat patronul localului.

Ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise nu e clar, deoarece grupul a refuzat să permită accesul reporterului BIHOREANUL pe motiv că e o ”întâlnire privată”. Stropită, însă, cu vin, cafele și cu o proiecție de film!

Întâlnirea eșuată de la Oradea face parte dintr-o serie de întruniri organizate de asociaţie în Ardeal, ultimele două în Odorheiu Secuiesc (26 februarie) și Baraolt (27 februarie). Principalul scop al manifestărilor este recrutarea de noi membri și strângerea de semnături pentru ca scriitorul Wass Albert, considerat criminal de război în România, să aibă câte o stradă în cât mai multe orașe din Transilvania.

Mișcarea de Tineret 64 Comitate (denumit și HVIM) este o organizație de extremă dreapta care militează pentru anularea tratatului de la Trianon, refacerea Ungariei Mari și alipirea Transilvaniei la Ungaria. De altfel, cele 64 de comitate din denumirea organizației fac referire la organizarea administrativ-teritorială din perioada imperiului austro-ungar.

HVIM a fost fondată de extremistul maghiar Toroczkai László, cunoscut pentru atitudinea sa antiromânească. În urmă cu doi ani, Toroczkai a și fost dat în consemn la frontieră, iar în octombrie 2013, în momentul în care a încercat să intre în România prin Punctul de trecere a frontierei Salonta, a fost întors din drum.