Moş Crăciun a făcut orădenilor un "cadou" de groază. Prima factură de întreţinere din această iarnă este de peste două ori mai mare decât factura pe octombrie.

"Costurile cu întreţinerea diferă de la un bloc la altul şi chiar de la un apartament la altul, în funcţie de numărul de elemenţi ai caloriferelor, de contorizarea imobilului, de consumul de apă caldă, dar în general încălzirea a dublat cheltuielile de întreţinere", spune Petru Pipiş, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Cazaban Oneşti.

Dublu am spus!

04 Petru Pipis.jpgFactura de întreţinere pe luna noiembrie a dat peste cap toate socotelile orădenilor care visau la brad de Crăciun, cadouri sau revelion la restaurant. Un calcul aproximativ arată că reluarea furnizării agentului termic de către Electrocentrale a "scumpit" în medie cu 200 lei facturile orădenilor. Adică le-a dublat! "Dacă pe octombrie cheltuielile pe apartament au fost undeva între 150 şi 220 lei, pe noiembrie au sărit de 300 lei", spune Petru Pipiş (foto).

În Asociaţia de Proprietari Cazaban Oneşti, facturile de întreţinere au sărit într-o singură lună de la aproximativ 180 lei la 330 lei pentru 2 camere, de la circa 200 lei la 430 lei în cazul unui apartament cu 3 camere, respectiv de la 230 lei la 510 lei pentru un apartament cu 4 camere. Dacă la această sumă se mai adaugă costurile cu chiria, care pot varia între 220-440 lei, disperarea orădenilor care stau în gazdă devine lesne de înţeles.

După consum

04 Alexandru Butiri.jpgCosturile întreţinerii nu sunt însă bătute în cuie. "Cheltuielile pe apartament diferă în funcţie de cât de econom e proprietarul, de consumul de apă caldă şi de mărimea asociaţiei", spune Alexandru Butiri (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Fagului.

În ciuda curentului de opinie general, care promovează fărâmiţarea asociaţiilor la nivel de bloc pentru a fi gestionate mai uşor, Butiri spune că membrii marilor asociaţii sunt net avantajaţi.

"O asociaţie mai mare rezolvă mai uşor orice problemă, de la cea a restanţierilor până la ţinerea sub control a nivelului facturilor", spune bărbatul. Cel mai simplu exemplu este acoperirea costurilor cu aparatul administrativ. "La o asociaţie cu 500 de apartamente, ca a noastră, vine de plată un leu pe apartament pentru salariul instalatorului. Dacă eram doar un bloc cu 40 de apartamente, venea 12 lei! La fel, costurile comune cu contabila, administratorul, juristul, cu femeia de serviciu şi altele se împart la mai mulţi, şi oamenii ies mai ieftin", spune Butiri.

Mai ieftin nu se poate

04 bloc.jpgDin păcate, nu vor fi niciodată suficient de mulţi membri într-o asociaţie pentru a putea forţa scăderea facturilor la nivelul încălzirii geotermale. Astăzi, cea mai ieftină "întreţinere" din Oradea o plătesc locatarii blocului din strada Erofte Grigore 1B (foto). Construit în 2008, imobilul este independent de Electrocentrale şi se încălzeşte cu apă geotermală preparată în propriul punct termic, pentru care constructorul a cheltuit 10.000 euro.

Dacă pentru luna octombrie, proprietarul unui apartament cu 2 camere, întins pe 70 metri pătraţi, a plătit circa 60 lei, factura pe noiembrie a fost de 180 lei. "Poate că pare puţin, dar blocul e bine izolat, proprietarii îşi pot închide încălzirea la nivel de apartament dimineaţa când pleacă la muncă şi se gospodăresc cum găsesc de cuviinţă, pentru că au contoare proprii", spune Anuchiţa Pop, preşedintele Asociaţiei de Proprietari "Rezidenţial Erofte Grigore".

Va fi frig...

Blocul din strada Erofte Grigore este însă o excepţie. Pentru majoritatea orădenilor, plata fără penalităţi a facturilor rămâne o misiune imposibilă. În prezent, peste 100 din cele 730 de asociaţii de proprietari orădene au datorii la Electrocentrale. Unele enorme!

Topul restanţierilor e deschis de Asociaţia de Proprietari 114 Rogerius, cu facturi neachitate în valoare de 534.000 lei, Asociaţia de Proprietari 321, care a adunat restanţe de 430.000 lei, şi Asociaţia de Proprietari 116, datoare cu 242.000 lei.

04 Daniel Tigan_2.jpgConducerea Electrocentrale a încercat încă din vară, când facturile erau mult mai mici, să determine asociaţiile să-şi stingă datoriile. "Am chemat la discuţii asociaţiile şi le-am condiţionat furnizarea serviciilor de încheierea unor angajamente de plată", spune Daniel Ţigan (foto), directorul de termoficare al CET.

În prezent, peste 30 de asociaţii cu datorii şi-au asumat un calendar de plată, iar asociaţiile 114 şi 116, care nu s-au ţinut de "program", au rămas fără apă caldă. "Măsura sistării serviciilor se va aplica după sărbători şi către alte zece asociaţii, dacă nu îşi vor plăti din restanţe", ameninţă Ţigan.

... şi va fi rău!

Din păcate, este de aşteptat ca în viitorul apropiat numărul asociaţiilor cu restanţe să crească în loc să scadă, orice măsuri de forţă ar adopta Electrocentrale. Orădenii înspăimântaţi de facturile pe noiembrie vor avea un şoc şi mai mare la factura pe ianuarie.

"Acuma mai e cumva, dar în februarie va fi cel mai greu. CET-ul a citit contoarele pe 20 decembrie, pentru că vin sărbătorile, aşa că pe ianuarie vom primi o factură pentru 37 de zile de încălzire de zile, în loc de 30, cât este normal", spune Teodor Ţiburcă, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Piaţa Bucureşti. Prin urmare, în februarie orădenii vor avea de plătit cu circa 20% mai mult decât au avut pe luna noiembrie.

Asta dacă nu va da gerul Bobotezei, ridicând consumul de gigacalorii până vor da facturile în foc. Situaţie în care orădenii vor ajunge să-şi plătească restanţele până în vară. Când, deşi frigul iernii va fi departe, încă îi vor simţi frisoanele...


USTURĂTOR
235
de lei pe gigacalorie eeste costul plătit de orădeni


CĂRBUNE ESTE, BANI SĂ FIE!
Căldură pe datorie

04 Dragos Gligor_2.jpgOrădenii nu sunt singurii rău-platnici! La sfârşitul lunii octombrie, Electrocentrale datora funizorilor de cărbune şi păcură 20 milioane de euro. Aflată în imposibilitatea de a contracta un credit pentru că are toate proprietăţile ipotecate, firma a vândut luna trecută 646.000 de certificate verzi pentru a avea pe ce să cumpere păcură. "În prezent avem în depozite 3.000 de tone de păcură care, în actualele condiţii meteo, ne-ar ajunge o lună şi jumătate", spune directorul Electrocentrale, Dragoş Gligor (foto). Apoi, vom mai vedea...

În ce priveşte aprovizionarea cu cărbune, CET-ul are pe stoc 160.000 de tone. Centrala a contractat săptămâna trecută alte 150.000 de tone pentru fiecare lună pe perioada ianuarie - martie 2013, aşa că acesta este asigurat. "Dacă aprovizionarea s-ar întrerupe, orice problemă ar fi, cărbunele de pe stoc ne-ar permite să asigurăm încălzirea oraşului vreme de trei săptămâni la temperaturi de minus 10 grade", spune directorul.

Totuşi, problema combustibilului nu e 100% rezolvată. CET-ul se aprovizionează cu combustibil pe bază de bilete la ordin, ceea ce înseamnă că dacă la data scadentă centrala nu are bani în cont, intră în incident de plată, acţiune similară înşelătoriei care poate afecta grav credibilitatea societăţii.