City managerul Oradiei, Mihai Jurca, spune că realizarea fabricii de anvelope Nokian Tyres de la Oradea – anunțată marți de compania finlandeză - va fi „cea mai mare investiție străină din România ultimilor 20 de ani”.

De asemenea, producătorul de anvelope promite că fabrica de la Oradea va fi prima din această industrie cu zero emisii de dioxid de carbon! 

Zero emisii! 

„Cea mai mare investiție străină din România ultimilor 20 de ani se va realiza în Oradea. Nokian Tyres va construi la Oradea prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industrie care va produce în prima etapă de dezvoltare peste 6 milioane de cauciucuri pentru piața din Centrul Europei. Investiția Nokian Tyres de peste 650 de milioane de euro și cele 500 locuri de muncă devin cel mai hotărât pas pentru dezvoltarea economiei locale, proces început după 2010 și care va continua și în viitor”, a transmis marți seara city managerul Mihai Jurca. 

Jurca le-a mulțumit vicepreședintelui companiei, Adrian Kaczmarczyk, „pentru încredere și transparența discuțiilor din ultimele luni”, precum și „echipei extinse Nokian Tyres și consultanților acestora pentru profesionalismul și respectul acordat”. 

„Pe criterii de performanță”

Prim ministrul României, Nicolae Ciucă, a transmis, la rându-i, un mesaj legat de investiția Nokian Tyres PLC de la Oradea. 

„Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri și va genera aproximativ 500 de locuri de muncă.

Decizia finală, luată în urma analizării mai multor locații din Europa, s-a bazat pe criterii de performanță precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și stabilitatea mediului de afaceri. Mă bucur că am avut ocazia de a prezenta, în cadrul întâlnirii recente cu reprezentanții companiei, la Palatul Victoria, oportunitățile pe care Guvernul României le poate genera pentru investitorii străini, inclusiv din perspectiva celor care urmăresc relocarea afacerilor din regiune”, a transmis Ciucă, iar pe pagina de Facebook a Guvernului României a fost publicată o fotografie din timpul discuțiilor (foto principală).

Companie cu istorie

Nokian Tyres, unul dintre cei mai mari producători de anvelope, are o istorie bogată. Compania a primit această denumire în 1988, însă rădăcinile îi datează încă din 1898, când a fost fondată Fabrica finlandeză de cauciucuri. Ea a lansat, în 1934, primele cauciucuri de iarnă pentru camioane. 

Compania are o fabrică în localitatea Nokia din Finlanda (foto), de la care-și trage și numele, însă s-a dezvoltat și în Statele Unite ale Americii, deschizând o fabrică în Dayton, Tennessee.

„Creăm anvelope de calitate ridicată pentru autoturisme, camionete și camioane. Suntem cunoscuți mai ales pentru inovațiile noastre în ceea ce privește cauciucurile de iarnă, însă dezvoltăm și anvelope competitive de vară și o serie de opțiuni all season”, se arată pe site-ul companiei. 

Oradea, „cea mai bună”

Potrivit vicepreședintelui companiei, Adrian Kaczmarczyk, au fost analizate „peste 40 de locații” înainte ca Nokian Tyres să ia decizia să investească în Oradea. De asemenea, au fost luate în calcul „disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil”, iar în urma acestei analize, a transmis vicepreședintele companiei, „a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”. 

Amplasamentul pe care va fi realizată investiția are circa 50 de hectare și se află în zona Nufărul, unde a funcționat pe vremuri CET II (foto jos)

Nokian Tyres investește în Oradea după ce a decis să-și închidă cea mai mare fabrică, din Rusia, în urma războiului început de ruși în Ucraina. Circa 80% din anvelopele pentru autoturisme ale firmei erau produse în Rusia. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!