Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat marți că intră pe piața din România cu o investiție de 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope pentru autoturisme care va fi ridicată la Oradea.

Nokian Tyres vine în România după ce s-a retras de pe piața din Rusia, conform unui comunicat de presă al companiei, citat de economedia.ro

În locul fostului CET II

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creștere viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres fără Rusia”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres, citat de același site de știri economice. 

Noua fabrică va fi amplasată în Oradea, iar capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, potrivit Reuters. 

Potrivit surselor BIHOREANULUI, fabrica va fi ridicată pe amplasamentului fostului CET II din cartierul Nufărul. 

500 de angajați

Construcția va demara la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024.

Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025, au transmis reprezentanții Nokian Tyres. 

Potrivit sursei citate, în noua fabrică vor lucra circa 500 de angajați. Fabrica va produce mai multe tipuri de anvelope (pentru autoturisme de pasageri și pentru SUV, de dimensiuni mai mari) care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

Oradea, cea mai bună alegere. Fabrica va avea zero emisii CO2

„Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar această investiție demonstrează angajamentul nostru față de această piață. Noul sediu va fi amplasat strategic, aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, spune Adrian Kaczmarczyk, SVP, operațiuni de aprovizionare.

Tot acesta a subliniat că Nokian Tyres s-a angajat să construiască „o fabrică cu emisii zero de CO2, prima din industria noastră”. „Locația site-ului din România susține acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea sitului. În plus, evaluăm critic procesele de producție pentru a găsi cele mai sustenabile modalități de a produce anvelope", a mai arătat Kaczmarczyk.

Întâlnire cu premierul

Economia.ro amintește că premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit în luna septembrie la Palatul Victoria cu o delegație a companiei finlandeze Nokian Tyres. Ciucă le-a prezentat reprezentanților Nokian pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiții și deschiderea manifestată față de nevoile de relocare a capacităților industriale de producție ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar și din zona Asiei.

Nokian Tyres avea cele mai mari uzine în Rusia până în acest an, aproximativ 80% din anvelopele pentru autoturisme ale companiei fiind produse în această țară. La sfârșitul lunii iunie, însă, Nokian a anunțat că, din cauza invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor internaționale, își închide toate uzinele din Rusia.

UPDATE. Florin Birta: Discuții, vreme de șase luni

Contactat de BIHOREANUL, primarul Oradiei, Florin Birta, a spus că discuțiile cu reprezentanții Nokian Tyres au durat circa șase luni. „Au avut discuții cu noi referitoare la strategia privind investitorii, ce facilități oferă Primăria Oradea. Am discutat cu ei, cu prim-ministrul și cu ministrul de Finanțe, la București, pentru acordarea unui ajutor de stat. Toată lumea a fost de acord că, la o astfel de investiție, este necesar și un ajutor de stat”, a spus Birta. 

Amplasamentul pe care se face investiția se întinde pe circa 50 de hectare, în locul fostului CET II. Cea mai mare suprafață a terenului se află în domeniul privat, doar o parte aparținând Primăriei Oradea. „În primă fază, terenul ce aparține municipalității va fi concesionat către investitor”, a precizat edilul. 

Într-un comunicat de presă transmis ulterior de Primăria Oradea, Florin Birta caracterizează investiția celor de la Nokian Tyres drept „cel mai important proiect pentru dezvoltarea economiei locale”. „Consider că localizarea acestei importante investiții va consolida poziția de actor economic regional al orașului nostru și va regenera zona rămasă nefolosită după demolarea clădirilor vechi”, a mai spus Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!