Ascuns între dealuri, unde tihna oamenilor e spartă doar de lătratul câinilor, satul Chişirid din comuna Nojorid pare încremenit în timp. Dar liniştea este aparentă. Fix în mijlocul aşezării, între case, livezi şi grădini, a răsărit o fabrică de dale, pavaje şi borduri din beton.

Ridicată pe fonduri europene, investiţia de peste 300.000 euro nu i-a impresionat pe săteni, deranjaţi de larma utilajelor şi a camioanelor care mişună prin localitate, aşa că au cerut Primăriei să oprească şantierul. Pentru că aceasta nu i-a ascultat, s-au adresat instanţei de judecată, obţinând anularea autorizaţiei de construire, iar acum cer demolarea halei!

Mişcare-n broscărie...

Terenul pe care se află hala a aparţinut pe vremuri obştei. I se zicea "Broscărie", pentru că era mlăştinos, dar edilii nu s-au deranjat să-l asaneze chiar dacă în fiecare campanie electorală au promis că vor ridica acolo o grădiniţă şi un parc. În loc de asta, cu mai bine de 10 ani în urmă, nimeni nu ştie cum, suprafaţa a fost parcelată şi vândută chiar între funcţionarii Primăriei, la o licitaţie despre care localnicii zic că n-au ştiut.

Noii proprietari n-au apărut nici ei prin zonă până în 2015, când de pe o zi pe alta terenul a fost ocupat de utilaje. "Iniţial, toţi am ştiut că se construia o casă, dar după 2-3 săptămâni un vecin mi-a zis că, după forma săpăturilor, era o hală", povesteşte Lucian Pop, a cărui proprietate e lipită de terenul pe care se află hala.

Deşi pentru o clădire cu altă destinaţie decât cea de locuit trebuia să-i ceară acord de vecinătate, lui Pop nu i l-a cerut nimeni. "Plătesc de 14 ani toate taxele şi impozitele pe casa tatălui meu, s-a făcut şi succesiunea, atât doar că nu ne-am înscris la Primărie. Dar mă cunosc toţi. Se ştia că nu aş fi de acord să am lângă casă o fabrică de betoane, însă cred că erau interese ca fabrica să primească autorizaţie. De aceea s-a eliberat o adeverinţă cum că proprietarul parcelei din vecinătatea viitoare hale este decedat, iar succesorii nu sunt de găsit", zice Pop.

Buturuga mică...

Cu adeverinţa la dosar, pe 16 aprilie 2015, investitorul, Întreprinderea Individuală Selesi Mariela Aurelia, a obţinut autorizaţia de construcţie şi s-a apucat de treabă. Sătenii n-au stat, totuşi, cu mâinile în sân. Au strâns semnături şi au depus o petiţie la Primăria Nojorid şi la Inspecţia în Construcţii Nord-Vest. Reprezentanţii acestei instituţii chiar le-au dat dreptate: documentele de autorizare a construcţiei "au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale", nu doar prin lipsa acordului de vecinătate, ci şi pentru că lipsea "Planul Urbanistic Zonal pentru schimbarea de destinaţie din subzonă de locuinţă în zonă de producţie". Pe româneşte, centrul Chişiridului era destinat caselor, nu fabricilor.

Cum inspectorii în construcţii nu au stabilit vreo măsură concretă în sarcina Primăriei, care emisese autorizaţia de construire ilegală, ci au prevenit-o doar să "respecte pe viitor dispoziţiile legale", Lucian Pop a cerut justiţiei acest lucru, în numele sătenilor. Pe 7 martie 2017, printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel Oradea a dispus anularea autorizaţiei de construire. 

"Ne duduie!"

Octavian Mărcuțiu, semnatar anti fabricaÎntre timp, însă, hala a fost finalizată şi deja produce pavaje, trepidaţiile provocând crăparea caselor sătenilor din apropiere. "Dacă eu nu mai am linişte, ce să spună alţii, care stau mai aproape? Duduie, tremură toată casa!", spune Octavian Mărcuţiu (foto), unul dintre primii semnatari ai petiţiei pentru închiderea afacerii, a cărui casă se află la circa 50 metri de fabrică.

Pentru a-şi recăpăta liniştea, oamenii cer acum judecătorilor să dispună demolarea construcţiei, spre supărarea lui Raul Maghiar, administratorul Întreprinderii, care îşi vede în pericol investiţia de peste 300.000 euro. El ameninţă la rândul său cu un proces Primăria care a emis autorizaţia buclucaşă. "Eu am respectat legea, altfel nu se acordau fondurile structurale şi acum ni se spune că suntem în ilegalitate. Familia noastră s-a împrumutat ca să pornim afacerea. Cineva va trebui să plătească!", zice Maghiar. Culmea, adaugă el, după ce autorizaţia a fost declarată ilegală, tot Primăria l-a amendat fiindcă ar fi construit hala... fără acte.

"Asta-i situaţia", dă din umeri atât primarul Nojoridului, Petru Baba, cât şi arhitectul comunei, Mihai Avrigeanu, zicând că n-au găsit altă soluţie. Amândoi evită să explice cum a fost emisă autorizaţia, motivând doar că a fost eliberată  "pe vremea fostului" primar Mircea Crainic, iar ei nu pot decât să corecteze răul făcut. "Vom respecta decizia judecătorească, oricare ar fi", spune actualul edil. În fond, dacă va fi obligat să demoleze hala, daunele nu le va plăti din buzunarul său, ci din bugetul comunei, adică tot din banii oamenilor...