Încălzirea vremii, bucuria constructorilor! Angajaţii Elsaco Engineering şi STC Italia au început lucrările la noua centrală pe gaz din incinta Electrocentrale. Constructorii lucrau miercuri la turnarea fundaţiei la viitoarea staţie electrică şi la montarea scheletului metalic pentru viitoarea sală a pompelor.

"Conform contractului, durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere, ceea ce înseamnă că termenul de predare este undeva la mijlocul lunii martie 2016. Noi am agreat să facem însă toate lucrările în perioada de finanţare, care se încheie la 31 decembrie 2015. Constructorul, fiind dependent de furnizorii de componente, nu a fost de acord cu menţionarea acestei date în contract, dar se va strădui să încheie până la sfârşitul anului", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Potrivit viceprimarului, majoritatea lucrărilor se vor încheia până la sfârşitul anului, pentru a putea fi decontate din bani europeni. Mălan nu exclude însă ca probele de funcţionare, programate să înceapă în noiembrie, să se întindă până în 2016. Eventualele cheltuieli ocazionate de acestea vor reveni municipalităţii care, după toate probabilităţile, va fi nevoită să pornească încă o iarnă actualul CET pe cărbune.

"Important este ca toate lucrările care presupun costuri ridicate să se finalizeze până la sfârşitul anului", a spus vicele.

Reprezentanţii constructorului au dat asigurări conducerii municipalităţii că până la sfârşitul acestui an noua centrală pe gaz va fi deja funcţională, chiar dacă nu şi-au asumat acest termen în mod oficial. Potrivit acestora, lucrările de construcţii au început deja, piesele componente ale centralei au fost comandate şi nu există temeri că lucrarea va întârzia.

"Piesa cea mai importantă a centralei, inclusiv din punct de vedere a valorii, este turbina pe gaz. General Electric garantează că pe 19 mai va fi gata de transport, livrarea efectivă urmând să dureze cel mult două săptămâni", a precizat Cătălin Ifrim, managerul de proiect din partea firmei Elsaco.

Acesta a mai spus că luna trecută turbina era deja finalizată în proporţie de 40%. Angrenajul în valoare de 85 milioane lei este produs în Germania, iar înainte de a fi livrat municipalităţii va fi supus probelor tehnologice în Ungaria. "Nu mai există o astfel de turbină în România. Este un second-hand la Ploieşti, cumpărat de Dalkia (operator privat, care a preluat CET-ul din Ploieşti - n.r.), dar este de o capacitate mult mai mică", a spus Mălan.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul cuprinde inclusiv reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele 1 şi 3 care traversează oraşul prin Bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu. Aceste lucrări sunt realizate de o asociere reprezentată de Construcţii Bihor, care a început săpăturile încă de anul trecut reuşind să înlocuiască până în prezent circa 10 kilometri de magistrală.

Până la încălzirea vremii constructorii vor lucra la amenajarea căminelor de vizitare şi a mecanismului de detectare a avariilor de pe reţea după care vor relua săpăturile.