Constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals în înscrisuri în formă continuată, fals sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals. Acestea sunt infracţiunile pentru care Sabin Coasian, patronul unei pizzerii din Ştei, fost angajat al Exploatării Miniere Băiţa, a fost condamnat luna trecută la 15 ani şi 4 luni de închisoare.

Aspra pedeapsă a fost dictată de Curtea de Apel din Alba Iulia într-un mega-dosar trimis în judecată de procurorii DIICOT Alba în 2012, şteianul fiind acuzat că a condus o grupare care a fabricat peste 300 de acte în baza cărora bugetul de pensii a fost prejudiciat cu 2,4 milioane lei. Culmea, o parte din beneficiarii pensiilor astfel aranjate nu lucraseră în viaţa lor nici măcar o zi...

De toate pentru toţi

Potrivit rechizitoriului, gruparea coordonată de Coasian era formată din nouă persoane, între care şi o fostă funcţionară a Casei Judeţene de Pensii Alba, Viorica Călin, şi a acţionat în perioada 2009-2011, falsificând cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare, pe care anchetatorii le-au descoperit în dosare înregistrate la casele de pensii din judeţele Bihor, Alba, Arad, Maramureş, Teleorman, dar şi la Bucureşti.

În total, paguba a fost calculată la 2,4 milioane lei, reprezentând sumele achitate cu titlul de pensie pentru vechime în muncă, cei mai mulţi beneficiari fiind moţi din comunele Horea, Albac, Vadu Moţilor, Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni.

Clientelă mare

Procurorii DIICOT spun că primii clienţi au fost dirijaţi către membrii grupării chiar de funcţionara Casei de Pensii Alba, Viorica Călin, care deţine o cabană în staţiunea Arieşeni. Dacă într-o primă fază reţeaua s-a rezumat să falsifice dosare doar pentru localnici, ulterior afacerea a depăşit graniţele judeţului, membrii grupării aflându-şi "clienţi" din Cluj, Hunedoara, Arad, Maramureş şi Satu Mare până în Teleorman şi în Capitală.

Oamenii plăteau între 2.000 şi 7.000 lei în schimbul unor acte care le atesta că au avut ocupaţii din grupa I de muncă, adică au lucrat în condiţii ridicate de periculozitate. În total, spun procurorii, membrii grupării au primit de la clienţi 267.010 lei şi 18.700 euro, plus tot felul de "atenţii", de la lemne pentru foc şi pentru construcţii până la ţuică, unt, smântână şi chiar fructe de pădure.

În top

Actele falsificate arătau că titularii au lucrat la societăţi precum mina Băiţa, Unicom Bucureşti, Contas Bucureşti, Întreprinderea Avicolă de Stat Cluj, Exploataţii Forestiere Zăvoi sau la Spitalul Judeţean Cluj, pe posturi pentru care le erau fabricate şi documente care să le ateste calificările. Unii "pensionari", spun procurorii, nu lucraseră nici măcar o zi, dar mulţumită lui Coasian şi asociaţilor săi au devenit pensionari prosperi, încasând lunar sume cuprinse între 1.800 şi 2.500 lei.

În timpul anchetei, procurorii au identificat mai bine de 300 de documente măsluite, de la diplome de absolvire a unor licee, diplome de bacalaureat, de licenţă, ba chiar şi de master, foi matricole, atestate profesionale şi certificate de calificare profesională, până la cărţi de muncă, pe numele a 138 de persoane. Dintre acestea, 95 de persoane au şi depus dosare de pensionare la casele judeţene, iar în 49 dintre cazuri au şi fost acceptate la plată.

Mega-dosar

Declanşată în 2011, investigaţia a fost finalizată un an mai târziu, când procurorii DIICOT au trimis în faţa instanţei 167 persoane, din care 9 erau membri ai grupării de falsificatori, iar restul beneficiari ai falsurilor.

După patru ani de proces, judecătorii au dispus condamnări pe numele a 27 de inculpaţi, cea mai mare pedeapsă - de 15 ani şi 4 luni de închisoare cu executare - fiind stabilită în cazul bihoreanului Sabin Coasian, în vreme ce complicea sa de la Casa de Pensii Alba, Viorica Călin, a încasat 5 ani şi 6 luni, tot cu executare.

Şteianul a fost obligat, totodată, să plătescă atât banii luaţi de la cei pe care i-a "pensionat" fictiv, în total 138.000 lei, cât şi alţi aproape 98.070 lei către Casa de Pensii Bihor, această a doua sumă reprezentând plăţi nelegale de care a beneficiat în baza unor acte falsificate şi depuse în propriul dosar de pensionare.

Restul prejudiciului, adică 2,3 milioane lei, îl vor plăti către casele de pensii Alba, Arad, Maramureş, Teleorman şi Bucureşti ceilalţi membrii ai grupării, împreună, desigur, cu cei pe care i-au "pensionat"...