În ultimii ani, s-au dat peste 600 milioane de euro de la bugetul de stat pentru construirea de stadioane. Mai sunt pe ţeavă încă şase, printre care şi stadionul din Oradea, aşa că, până la final, statul va băga în infrastructura sportivă aproape un miliard de euro. Este remarcabil că reuşim să facem într-un timp relativ mic aşa puzderie de temple ale sportului, dar din ’90 încoace nu ne-am învrednicit să ridicăm un spital din iarbă verde.

Aşa că acum ar trebui să înceapă lamentările de genul: de ce stadioane şi nu spitale? De ce spitale, dar nu asfaltări de drumuri? De ce asfaltări şi nu creşterea asistenţei sociale? De ce asistenţă socială, dar nu bani de buzunar pentru toţi cei care n-au chef să lucreze?

Nu ştiu cum e în alte oraşe, dar la noi nu se pune problema stadion versus spital. Asta pentru că, ani la rândul, Primăria Oradea a investit sume mari pentru reabilitarea sistemului de sănătate. În plus, a accesat o grămadă de bani pentru dotarea instituţiilor medicale la nivel internaţional. Unde mai pui că nu peste mult vom avea primul spital nou, cel de infecţioase. Prin urmare, mi se pare firesc să ne gândim deja și la construirea unui stadion.

Am încercat să fac o comparaţie între stadioanele ce urmează să fie ridicate în viitorul apropiat. Şi am observat că la Piteşti, un stadion de 15.000 de locuri e estimat la 100 milioane de euro. Cel de la Constanţa, de 18.000 de locuri, face tot ca acela de la Piteşti, adică 100 milioane de euro, deşi e sensibil mai mare. Iar stadionul din Oradea, la 16.000 de locuri, eestimat la 45 milioane de  euro.

Toate aceste stadioane au aproximativ aceleaşi dotări, dar la noi un loc costă 2.800 de euro, la Constanţa 5.500 de euro, iar la Piteşti 6.400 de euro. Probabil că la noi încă nu s-a auzit de standardele de cost. Sau, dacă s-a auzit, a trebuit introdus şi coeficientul pentru parandărăt.

Poate aici este răspunsul pentru care se construiesc mai degrabă stadioane decât spitale. Acestea din urmă, de obicei, au o componentă financiară puternică din bani europeni. Numai că aceştia au hiba că-s destul de greu de prăduit şi e mai comod să furi banii statului la un stadion; eventual te caută Parchetul, pe când, la fonduri europene, intri direct în luneta DNA-ului.

Ar mai fi o observaţie. Vremea stadioanelor şi a sălilor gigantice a apus. Uite că, la niciun an de când s-a inaugurat Oradea Arena, nu am reuşit să o umplem nici măcar o dată! Mă tem că la fel se va întâmpla şi cu stadionul. S-au ridicat nişte monştri pe sume uriaşe, dar echipele noastre de fotbal sunt atât de slabe, că şi rudelor li se face lehamite să meargă pe arene să-i vadă pe jucători cum se chinuie.

Cred că fiecare comunitate are nevoi specifice. Unii sunt la faza de canalizare şi borduri, alţii la săli de concerte şi digitalizare. Oradea chiar merită un stadion modern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!