Prezentată în ultimii ani de postul TV Antena 3, site-ul luju.ro și avocatul său, Răzvan Doseanu, drept o „victimă” a abuzurilor DNA Oradea, faimoasa afaceristă evazionistă Nela Secară și complicele sale au fost condamnate definitiv de către Curtea de Apel Cluj la închisoare cu suspendare, deși anul trecut Tribunalul le achitase, după ce au achitat prejudiciul creat bugetului de stat, de aproape 2 milioane lei.

Suspendarea executării pedepsei a fost decisă de magistrații clujeni doar din cauza „duratei îndelungate a procesului”, pe românește pentru că a reușit să... tragă de timp.

Evazionistă

Nela Secară, patroana mai multor firme profilate pe producția de poșete, a intrat în atenția oamenilor legii în septembrie 2012, când Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Bihor a sesizat Parchetul Bihor, care i-a deschis dosar penal în baza probelor furnizate de polițiști – documente contabile și fiscale, interceptări, filaje și filmări ce arătau că femeia folosea un circuit evazionist pentru a sustrage de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat trei firme pe care le controla direct și prin propria mamă octogenară: Deirofashion SRL, Artpel Grup SRL și Forklift SRL.

Aceste firme înregistrau în contabilitate facturi pentru bunuri şi servicii achiziţionate fictiv (de pildă piele, construcții, utilaje) de la alte firme, Ştiumbac SRL (deţinută de Anna Maria Popovici, o amică a Nelei Secară) şi Danialex SRL (deţinută de o altă amică, Daniela Cercea).

Pentru a da o aparenţă legală circuitului comercial ilicit, Secară achita facturile către aceste firme prin transferuri bancare, dar ulterior Popovici și Cercea scoteau banii de la bancomate şi îi preda Nelei Secară. Rezultatul? Potrivit Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, un prejudiciu de  2,31 milioane lei produs bugetului statului prin neplata de taxe și impozite.

„Victimă”

În toamna anului 2012, Parchetul Bihor a şi reţinut-o pentru 24 de ore atât pe Secară, cât şi pe trei dintre complicele sale (Anna Maria Popovici, Daniela Cercea şi Ana Bora), ulterior obţinând şi arestarea sa preventivă, de către Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, pentru o perioadă însumată de patru luni.

După reținerea și arestarea sa și după ce l-a angajat ca apărător pe avocatul Răzvan Doseanu, Nela Secară a prezentat o poveste conform căreia procurorul Cristian Ardelean, de la Parchetul Bihor, cel care avea s-o și trimită în judecată în august 2013 pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare, iar pe complicele ei pentru complicitate la aceste infracțiuni, ar fi presat-o pentru ca, în condițiile în care afacerista este prietenă cu mai multe judecătoare de la Tribunalul Bihor, unele aflate în vizorul DNA Oradea (unde Ardelean avea să lucreze ulterior), să le denunțe diverse fapte de corupție. Este vorba despre judecătoarele Laura Soane, Adina Cioflan și Adriana Chiriac, cu unele dintre acestea evazionista chiar petrecând împreună concedii.

„Au vrut (n.r. – procurorii) să ajungă la judecători prin mine. Că eu eram prietenă cu judecătoarea Soane, cu judecătoarea... Da, eram prietenă, am fost în concedii împreună, şi cu Cioflan, cu mai multe judecătoare, cu familia Chiriac... Nu este un secret asta”, recunoștea anul trecut Secară despre amiciţia strânsă cu judecătoarele de la Tribunalul Bihor.

Achitată de „ai noștri”

După numeroase tergiversări, anul trecut, în luna iulie, dosarul trimis în judecată în 2013 de procurorul Ardelean a fost soluționat de un complet al Tribunalului Bihor condus de judecătoarea Veronica Ioniță, remarcată atât pentru durata mare a proceselor, cât și pentru toleranța față de inculpați, aceasta hotărând achitarea Nelei Secară pentru toate capetele de acuzare (evaziune, spălare de bani, delapidare) formulate împotriva acesteia și complicelor sale (complicitate la evaziune, spălare de bani și delapidare), pe motiv că „fapta nu există”.

Așa cum scria BIHOREANUL la acea vreme, judecătoarea Ioniță a ignorat, practic, probele adunate de Poliția Economică și Parchetul Bihor, reținând în schimb că mărturiile împotriva afaceristei date de foste angajate ar fi fost obținute prin „timorare”.

De altfel, apărătorul Nelei Secară, avocatul Răzvan Doseanu, a acuzat constant, inclusiv prin intermediul postului Antena 3 și site-ului luju.ro, presupusa abuzare a clientei sale, care a formulat împotriva procurorului Ardelean plângeri la Inspecția Judiciară dar și la celebra Secție specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Între timp, prima dintre ele a fost clasată, cea formulată pentru faptul că în 2019 acesta a fost prezent în sala de judecată, la Tribunalul Bihor, pentru a susține acuzațiile împotriva sa, în condițiile în care inculpata îl reclamase la SIIJ, deși în opinia acesteia ar fi trebuit să se „abțină”.

Condamnată la Cluj

În condițiile în care atât Parchetul Bihor și Administrația Județeană a Finanțelor Publice, pe de o parte, cât și Nela Secară și două dintre complicele ei, Anna Popovici și Ana Bora, au contestat sentința Tribunalului Bihor, o decizie definitivă în acest caz a pronunțat-o luni, 22 noiembrie, Curtea de Apel Cluj.

Magistrații clujeni au desființat hotărârea judecătoarei Veronica Ioniță, condamnând-o pe Secară la 3 ani de închisoare și 1 an de interzicere a dreptului de a administra o societate comercială, găsind-o vinovată de comiterea infracțiunilor de spălare de bani și delapidare. În ce privește acuzația de evaziune fiscală, pentru aceasta judecătorii au decis încetarea procesului penal, deoarece, după mutarea la Cluj a procesului, femeia a achitat statului prejudiciul creat, plus o dobândă de 20%. Practic, în acest fel evazionista a profitat de o lege din 2019 inițiată de celebrul deputat PSD Cătălin Rădulescu ce permitea inculpaților pentru evaziune să scape de închisoare dacă restituie prejudiciul și încă o cincime înainte de pronunțarea unei sentințe definitive.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Cluj a dispus ca executarea celor 3 ani de închisoare să fie suspendată, reținând ca „circumstanță atenuantă în favoarea inculpatei durata îndelungată a procesului”, adică faptul că, ajutată de avocat și cu înțelegerea judecătorilor de la Tribunalul Bihor, Nela Secară a reușit să tragă de timp.

Aceeași pedeapsă, tot cu suspendare și tot din același motiv, au dispus-o magistrații clujeni și pentru una dintre complicele Nelei Secară, Anna Popovici, în timp ce Ana Bora a fost condamnată la 1 an cu suspendare.

„Scopul pedepselor poate fi atins și fără privarea de libertate, întrucât simpla condamnare implică pentru inculpate o constrângere și poate conduce la reeducarea lor”, se arată în sentința Curții de Apel Cluj, care a mai reținut că „faptele comise de inculpate au prezentat o gravitate ridicată la momentul săvârșirii lor, dar trecerea timpului a estompat consecințele acestora”. Sentința este definitivă.